Divize Volkswagenu vyrábějící užitkové vozy se spojí s výrobcem amerických školních busů Navistar

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 9. 2016 20:35
Volkswagen usiluje o zvýšení svého vlivu v oblasti nákladních automobilů. V současnosti již vlastní většinový podíl ve společnostech MAN a SCANIA. Podíl v americké firmě získá díky dodávkám motorů.
Americká firma Navistar je mimo jiné výrobcem známých školních autobusů.
Americká firma Navistar je mimo jiné výrobcem známých školních autobusů. | Foto: Wikipedia

Divize užitkových vozů německé automobilky Volkswagen by měla v brzké době ohlásit dohodu o vytvoření partnerství s americkým konkurentem Navistar. Volkswagen by měl v rámci této dohody koupit v Navistaru téměř pětinový podíl. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Volkswagen se podle jednoho ze zdrojů dohodl, že bude Navistaru dodávat motory výměnou za získání podílu v tomto americkém výrobci nákladních vozů a že v tomto americkém výrobci nákladních aut koupí 19,9 procenta akcií. Za podíl prý Volkswagen zaplatí asi 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Firmy by podle zdrojů mohly dohodu o partnerství představit v úterý. Podniky se k těmto informacím odmítly vyjádřit.

Volkswagen je největším výrobcem osobních aut v Evropě a druhým největším na světě. Hodlá se ale stát i předním globálním hráčem na trhu s nákladními vozy. Koncern již dříve získal většinové podíly ve společnostech MAN a Scania, které se zaměřují na výrobu nákladních aut.

Navistar se snaží získat partnera, který by mu pomohl s výrobou motorů splňujících čím dál přísnější emisní normy. Vývoj takových motorů je velmi nákladný, což nutí firmy v automobilovém průmyslu ke spolupráci. Navistar hledá partnera v oblasti motorů již od roku 2010, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) neschválila jeho naftový motor pro těžké nákladní vozy.

Pro Volkswagen je Navistar atraktivní, protože má v Severní Americe rozsáhlou síť prodejců. Firmy o možném partnerství jednaly už delší dobu, v posledních 12 měsících byl ale Volkswagen zaneprázdněn řešením skandálu kolem manipulace s testy emisí naftových vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy