Dostupné auto pro velkou rodinu? Dle nezávislého testu volte Dacii, Opel nebo Citroën

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 9. 2019 6:03
Švýcarský autoklub TCS od roku 2010 testuje, jak auta vyhoví potřebám větších rodin. Přinášíme přehled jedenácti aut, která si s tímto úkolem dokážou poradit nejlépe.

Velké rodiny mají často problém. Aut, do nichž vzadu bez problémů namontujete tři dětské sedačky, je jako šafránu a automobilky se nebojí říct si za ně o pořádné peníze. Švýcarský autoklub proto již devět let v praxi zkouší, jak snadno své ratolesti v dětských sedačkách do auta poskládáte.

Zde se můžete podívat na přehled všech sedmimístných aut, která pořídíte do půl milionu korun.

Foto: ÚAMK

Jak se testuje?

Odborníci prověřují, jak snadno se do vozu sedačky instalují, kolik se jich tam vejde a jak se dají umístit na sedadlo spolujezdce. I u řady velkých a vhodných aut si Švýcaři stěžují na omezení daná návodem k použití (dětskou sedačku totiž často nemůžete nainstalovat na libovolné sedadlo), příliš krátké bezpečnostní pásy nebo špatně přístupné kotevní body systému Isofix (umožňuje instalaci sedačky bez použití pásů vozidla) a uchycení Top Tether (dodatečné uchycení sedačky za zadním sedadlem - nejčastěji je najdete na zadní straně opěradla).

Výsledkem je hvězdičkové hodnocení, a pokud jich auto dostane pět, můžete si být jisti, že se vám děti dozadu poskládají opravdu dobře bez žádných velkých zádrhelů. Obvykle se jedná o MPV, osobní verze dodávek, jakou je třeba VW Multivan, nebo velké kombíky. My jsme vybrali jedenáct nejlepších a seřadili je podle ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy