Designéři si v Praze prohlédli i motorku FGR

Radek Pecák Radek Pecák
31. 10. 2011 10:08
auto

Poprvé v historii se v Praze sešla elita automobilových designérů.

Téměř 250 odborníků se sešlo v prostorách Národní technické knihovny zúčastnilo deseti přednášek, během nichž se prezentovala témata týkající se mezníků automobilového designu, budoucnosti dopravy, alternativních pohonů, trendů v designu a stylingu, nebo některé modely a koncepty jako Range Rover Evoque či Ford Evos.

Na konferenci se roezbíral i design Volva
Na konferenci se roezbíral i design Volva | Foto: Reuters

„První ročník konference AutoDesign Prague jsme uspořádali také jako vzpomínku na Václava Krále, významného českého designéra, který by se letos v říjnu dožil 75 let. Vnímáme dlouholetou tradici automobilového průmyslu v České republice a chtěli jsme touto konferencí vytvořit platformu pro designéry, konstruktéry, vývojáře i studenty. Design chápeme i u automobilu jako prvek konkurenční výhody, schopný znásobit obchodní úspěch firmy," říká pořadatel konference Jindřich Dušek, vydavatel časopisu AutoDesign&Styling.

Jednou z hlavních hvězd konference byl Fabio Filippini, šéfdesignér společnosti Pininfarina. Šéf studia jenž navrhuje design pro Ferrari a Maserati představil přístup k navrhování vozů v nejstarším a nejslavnějším italském designérském centru. Pininfarina dokáže vozy nejen navrhovat, ale v engineering oddělení připravit i celý projekt do výroby.

Návštěvníci mohli naživo také spatřit nový český supermotocykl FGR Midalu, o jehož designu hovořil jeho autor Stanislav Hanuš.

„Jde teprve o první ročník, ale jak ohlasy návštěvníků, tak přednášejících a zůčastněných firem jsou natolik pozitivní, že už nyní začínáme pracovat na dalším pokračování," uvedl Radek Laube, který je jedním z pořadatelů a zárověň šéfredaktorem časopisu AutoDesign&Styling.

 

Právě se děje

Další zprávy