Která nová auta jsou nejspolehlivější? Nejlepší desítka nabízí překvapivá jména

Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 10. 2019 6:02
Když kupujete nové auto, je spolehlivost jedním z rozhodujících faktorů. Každoročně probíhá řada průzkumů, které obvykle znamenají žebříček značek s největší nebo naopak nejmenší spolehlivostí. Britský magazín Auto Express však dal dohromady desítku nejspolehlivějších modelů, které můžete aktuálně koupit. A to podle hlášení majitelů.
Foto: Continental

Co rozhoduje

Žebříček spolehlivosti nových aut britského magazínu Auto Express vychází z jejich vlastního průzkumu, který je označován jako Driver Power. V něm každoročně odpovídá několik tisíc motoristů na otázky spojené s autem, které vlastní. Mezi nimi nechybí ani ty ohledně spolehlivosti, redaktorům ostrovního časopisu to tak dává poměrně ucelený náhled na to, jak se který vůz skutečně chová v reálných podmínkách.

Následující žebříček deseti nejspolehlivějších nových aut podle samotných majitelů pak vychází z letošní verze průzkumu, z níž byla použita auta, která je stále možné najít u prodejců jako nová. Vyřazeny byly odpovědi týkající se automobilů mladších dvanácti měsíců. To je podle Auto Expressu doba, kdy se problémy se spolehlivostí vozům spíše vyhýbají.

Naopak většinou po vypršení tovární záruky, tedy u aut starých zhruba mezi třemi a šesti lety, se nezřídkakdy objevují vážnější problémy. Majitelé nových aut byli dotazováni na spokojenost s výrobní kvalitou i celkovou spolehlivostí. A v některých případech se výsledky na předních příčkách výrazně odlišují od všeobecných předpokladů.

 

Právě se děje

Další zprávy