Deset autoudálostí roku 2018: od tragické nehody roboauta až po trable s emisemi

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 12. 2018 6:02
Rok 2018 by mohl být zlomový pro další budoucnost autoprůmyslu. Zatímco z jeho začátku to možná vypadalo, že hlavním tématem bude vývoj robotických aut, postupem času vystupovaly na povrch stále více a více problémy s emisemi: ať už těmi škodlivými (zákazy vjezdů pro diesely), tak těmi způsobujícími globální oteplování. Právě rozhodnutí Evropské unie o omezení emisí CO2 u osobních ale i nákladních aut, může formovat směr autoprůmyslu na roky dopředu. Podívejte se s námi na nejdůležitější události, které hýbaly automobilovým světem v roce 2018.
Samořiditelný Uber naboural do chodce
Samořiditelný Uber naboural do chodce | Foto: Reuters

18. 3. 2018: Autonomní vůz zabil prvního chodce

Testování autonomních aut si vybralo svoji první oběť. V polovině března vstoupila v noci do cesty samořiditelnému prototypu společnosti Uber do cesty Elaine Herzbergová a ani upravené Volvo XC90, ani žena, která seděla jako záloha za volantem, nedokázaly zareagovat. Elaine se tak stala první pěší obětí autonomního vozu. Vyšetřování ukázalo nedostatky v procesu samotného testování v podání Uberu, který byl navíc v souvislosti s nehodou obviněn i z toho, že na silnicích zkouší nevyspělou technologii. Společnost proto jízdy s prototypy na osm měsíců pozastavila, nyní by se k testování po zesílení bezpečnostních opatření ráda vrátila. 

Soupeři ale mezitím již pokročili dále. Konkurenční (a bezpečnější Waymo) již může od prosince v Kalifornii komerčně zkoušet autonomní taxíky.

 

Právě se děje

Další zprávy