Desatero, jak vybrat správnou autoškolu. S radou, kde si stěžovat na špatné praktiky

Eva Srpová Eva Srpová
26. 9. 2018 15:11
Jak vybrat správnou autoškolu? Radí přímo Asociace autoškol ČR spolu s Profesním společenstvím autoškol ČR. Obě organizace navíc spustily program "Autoškolský ombudsman", jehož zájmem je chránit práva žáků i provozovatelů autoškol. Zde si můžete stěžovat, pokud nejste s přístupem autoškoly spokojení, případně požádat zdarma o radu.
Foto: Eva Srpová

Výběr autoškoly

Každý rok přichází v Česku zhruba 100 000 zájemců do autoškol, kteří si chtějí udělat řidičský průkaz na auto, tedy skupinu B. Jak si autoškolu vybrat? Tuto část byste neměli podcenit. Neorientujte se pouze podle ceny, autoškol je na trhu zhruba 3000 a jejich kvalita je různá.

Zeptejte se v autoškole na kompletní výčet služeb a na to, co všechno budete platit. Je fér, aby autoškoly měly cenu zveřejněnou na svých internetových stránkách. Kde uvádí "cena dohodou", je lepší být na pozoru. 

Nízká cena je podezřelá. Je potřeba si uvědomit, že 28 jízd a hodiny teorie něco stojí. Náklady na výcvikové vozidlo, palivo, plat učitele, pronájem učeben… Kdo má extrémně nízkou cenu, nepůsobí věrohodně.

"Často se pak žadatel setká s tím, že autoškola krátí hodiny anebo si účtuje nehorázně vysokou cenu za jízdy navíc, když žák neudělá zkoušku napoprvé," míní Aleš Horčička, majitel autoškoly na mladoboleslavsku a člen Asociace autoškol ČR.

Ptejte se autoškol nejen na tyto doplňkové ceny, ale i na to, jak zrušit jízdu, pokud se nemůžete dostavit. Autoškoly obvykle respektují zrušení 24 hodin předem, jinak si musíte hodinu připlatit. Zjistěte si také, kolik budou stát kondiční jízdy navíc, pokud vám nebude stačit základní rozsah 28 jízd na skupinu B, abyste byli na zkoušky připraveni.

Za zkoušku příslušnému úřadu obce s rozšířenou působností, který má oprávnění je realizovat, se platí zvlášť. První celá zkouška stojí 700 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy