Ferat, Tudor a další známé i neznámé koncepty. Nahlédněte do depozitáře značky Škoda

Ferat patří k největším lákadlům depozitáře muzea Škoda.
Těžko se tomu věří, ale letos uplynulo už dvacet let od premiéry Škody Tudor, velkého kupé odvozeného od tehdejší novinky, limuzíny Superb. Červený vůz se šestiválcovým motorem se hned po představení stal nedostižným snem mnoha fanoušků značky Škoda, o sériové výrobě se však vůbec neuvažovalo.
O rok mladší Roomster se naopak sériové výroby dočkal. Automobilka si na něm původně chtěla otestovat reakce na asymetrický design bočních oken, pravá strana vozu vypadá navíc jinak než levá. A zatímco proti sobě se otevírající dveře vpravo do produkce nezamířily, rozdílná linie bočních oken se o tři roky později u sériového Roomsteru skutečně objevila. A vyvolala spoustu kontroverzí.
Škoda Spider B5, vycházející ze sériové 110 L, je zajímavá vedle karoserie z hliníku především pohonnou jednotkou. Osmnáctistovka v útrobách vozu pro závody na okruzích a do vrchu totiž spadala do řady Škodu 720, která se ale nikdy nedostala do sériové výroby. Zajímavá byla jednotka především tím, že poměrně snadno šlo zvyšovat či snižovat její objem a s tím i výkon. Otevřený vůz vznikl v roce 1972 a závodili s ním Jaroslav Bobek a Václav Bobek mladší.
Škoda Octavia WRC byla prvním příspěvkem značky do závodů nejvyšší rallye skupiny WRC a postupně se vypracovala v poměrně spolehlivý automobil, který dokázal bojovat o příčky v první desítvce, byť na vítězství v mistrovství světa nikdy nedosáhla. Toto konkrétně je varianta Evo 3 z roku 2002, navíc v úpravě pro africkou Safari Rallye. Poznat to vedle zvýšené světlé výšky je možné i díky sání, které přivádí čistý vzduch k motoru.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 5. 2022 6:32
Vedle značkového muzea Škody je v Mladé Boleslavi možné navštívit i takzvaný depozitář, v němž se schovávají prototypy a závodní speciály z historie automobilky. Mezi největší lákadla patří Ferat, tedy Škoda 110 Super Sport předělaná speciálně pro film Upír z Feratu. Černé kupé s unikátním otevíráním dveří ale rozhodně není osamocené, na exponáty z depozitáře se můžete podívat do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy