Největší sbírka Citroënů na světě. Muzeum značky schovává i zapomenuté prototypy

Jeden z nejextravagantnějších konceptů Citroënu: model Karin z roku 1980.
Dva roky po prvním automobilu se André Citroën vytasil s jeho vylepšenou verzí, která dostala označení Type B2. Auto se vyrábělo v několika verzích, dostalo lehce zvýšený výkon a také se lépe řídilo. Rovněž se ho vyrobilo více kusů: skoro 90 tisíc.
Měly jich být dvě stovky, nakonec jich vzniklo ještě méně. Už na první pohled je jasné, že model 4TC není běžné BX. Jednalo se o homologační speciál pro skupinu B s přeplňovaným čtyřválcem o výkonu 147 kW pod kapotou a hydropneumatickým odpružením. Silniční verze nebyla zrovna spolehlivá, takže jen z necelých 90 vyrobených kusů jich řadu automobilka vykoupila zpět a údajně sešrotovala. Do dnešních dnů se jich tak dochoval jen zlomek.
Naopak Citroën Xanae z roku 1994 nakonec vyústil v sériové MPV Xsara Picasso, které si získalo přízeň zákazníků po celé Evropě.
Moderní historie Citroënu v rallye je spojená především s jedním jménem - Sébastien Loeb. Řada závodních speciálů tak má na okně jeho jméno, ať už jde o Saxo Kit Car, nebo pozdější DS3 WRC. S touto Xsarou Kit Car vyhrál Loeb v roce 2001 francouzské mistrovství.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 4. 2022 6:32
Pokud zrovna není jarní výstava Retromobile nebo podzimní autosalon, Paříž na první pohled nemá milovníkům automobilů moc co nabídnout. Přitom na předměstí francouzské metropole, nedaleko bývalé továrny PSA v Aulnay-sous-Bois, stojí na první pohled obyčejná hala. V ní má však své muzeum Citroën a zhruba tři stovky automobilů v něm stojících si může prohlédnout i široká veřejnost.

Conservatoire Citroën, jak se depozitář či muzeum s téměř 300 automobily (to je největší mezinárodní sbírka aut s dvojitým šípem) oficiálně jmenuje, je možné navštívit od pondělí do soboty mezi 9:30 až 12:00 a 13:00 až 17:30. Vstupenka pro dospělého stojí deset euro, dítě od sedmi do osmnácti let platí polovinu a do šesti let pak dokonce nic. Možné jsou i komentované prohlídky, které je ale potřeba si předem zarezervovat v konkrétní vyhrazené termíny.

 

Právě se děje

Další zprávy