Zveřejňuje se další sada nových otázek v autoškole. Žadatelé u nich víc chybují

Eva Srpová Eva Srpová
20. 9. 2022 15:45
Ministerstvo dopravy ve spolupráci s Asociací autoškol přichází s další sadou nových otázek, které se zařadí do testů pro uchazeče o řidičské oprávnění. V testech se objeví 24. října. Po roce, kdy se nové otázky začaly u zkoušek objevovat, zástupci ministerstva vyhodnocují jejich chybovost. Je nepatrně vyšší než u starých. V autoškolách se na nejproblematičtější otázky chtějí více zaměřit.
Foto: Asociace autoškol ČR/Aleš Horčička

"Nové otázky, které jsme začali zařazovat do testů od podzimu loňského roku, jsou zhruba o tři procenta obtížnější. Ale porovnávat úspěšnost u zkoušek úplně nejde. Jen vidíme, že jsou přísnější," říká Milan Janda, zástupce ministerstva a garant projektu nových otázek v autoškolách.

Ty se začaly zařazovat k závěrečným zkouškám loni na podzim. Skládají se jednak z klasických textových, jednak z takzvaných dynamických ve formě animací nebo videí. Na jejich tvorbě se podílí také Asociace autoškol a vychází přímo z praxe instruktorů, kteří vidí, s čím mají žadatelé často potíže. Některé navrhli zkouškoví komisaři, kteří si všimli, kvůli kterým chybám studenti u závěrečných jízd často pohoří.

Do této chvíle ministerstvo dopravy zařadilo tři sady nových otázek, kterých je celkem 104, z toho 95 textových a devět dynamických. "Každého čtvrt roku budeme během následujících dvou nebo tří let přicházet s dalšími," dodává Janda. 

Nová sada, kterou ministerstvo dopravy představilo novinářům, se zařadí ke zkouškám konaným nejdříve 24. října. Další chtějí zástupci představit asi v lednu příštího roku. "Strop v podstatě nemáme, může jich být klidně 1500 nebo 1600. Nechceme, aby se žadatelé učili odpovědi nazpaměť, ale naučili se pravidla a dokázali je aplikovat na různorodé otázky. Proto věříme, že čím víc otázek bude, tím hůř se je dá jen nabiflovat," myslí si Janda.

Zpětná vazba autoškolám

Po roce, kdy se nové otázky do testu začaly zařazovat, garanti projektu zhodnotili jejich chybovost. "U některých polovina žadatelů odpověděla špatně, například u otázky s videem, která se věnovala předjíždění motocyklistou. Studenti také nemají vůbec jasno v tom, které dopravní značení je nadřazené, zapomínají také sledovat dodatkové tabulky," popisuje Janda.

Asociace autoškol vyhodnocení vítá. "Je to vůbec poprvé, kdy máme od ministerstva zpětnou vazbu, ve kterých otázkách uchazeči chybují nejvíce, a tak se můžeme ve výcviku na tyto slabiny ještě víc zaměřit," říká Jiří Novotný, místopředseda Asociace autoškol.

V pořadí čtvrtá sada otázek, která čítá 30 statických a 11 dynamických, se dle ministerstva zaměřuje především na bezpečnou vzdálenost za vozidlem a způsob, jak ji vypočítat, tedy takzvané "pravidlo dvou sekund", a také na to, co může odvádět řidičovu pozornost. 

Věnují se také zásadám defenzivní jízdy a specifikům podzimního období - jízdy za zhoršeného počasí a situacím, kdy se na silnicích ve větším počtu objevují zemědělské stroje. "Chceme hlavně, aby se budoucí řidiči naučili daleko víc předvídat a reagovat na situace, které mohou nastat. Biflování pojmů není naším cílem," říká Novotný. 

S poslední sadou otázek se jejich počet v nové formě zvýší o 145 na zhruba tisícovku. Podle ministerstva je aktuální úspěšnost u finálních zkoušek v autoškole asi 88 procent. V Česku ročně žádá o řidičské oprávnění 120 tisíc zájemců.

 

Právě se děje

Další zprávy