Další rychlé Porsche Panamera: GTS za 3 miliony Kč

Radek Pecák Radek Pecák
23. 11. 2011 5:02
Výkon motoru byl zvýšen na 430 koní, podvozek naopak o centimetr snížen
Foto: Porsche

Manažeři mohou cestovat ještě rychleji. Porsche začne v únoru i v České republice prodávat svoji Panameru ve vrcholné verzi GTS. Má zvýšený výkon motoru na 430 koní, zesílenou brzdovou soustavu, pohon všech kol, podvozek snížený o 10 mm a sportovní podvozek se vzduchovým odpružením.

Upravený atmosféricky plněný osmiválec má oproti verzi z Panamery S a 4S o 30 koní více.  Současně také vzrost maximální l točivý moment z 500 na 520 Nm. Dvouspojková převodovka PDK a pohon všech kol Porsche Traction Management zajišťují  přenos výkonu motoru na vozovku.

Nový model je standardně vybaven paketem Sport Chrono, který mimo jiné nabízí režimy Sport a Sport Plus. Díky všem těmto vlastnostem dokáže Panamera GTS zrychlit z klidu na 100 km/h během 4,5 s, maximální rychlost je 288 km/h.

Přes tyto impozantní hodnoty je GTS až třetí nejrychlejší panamerou. Jak Turbo S, tak i Turbo dokáží totiž překonat třístovku. 

Foto: Radek Pecák, Porsche

Spotřeba pod 11 litrů

Kombinovaná spotřeba v cyklu NEDC činí 10,9 l/100 km, v případě použití pneumatik se sníženým valivým odporem jen 10,7 l/100 km.

Panamera GTS má dokonce zavěšení kol vyladěné pro použití na závodních okruzích.  Celý podvozek je navržen jako tužší, což podle tiskové zprávy Porsche zvyšuje agilitu a současně posiluje sportovní charakter vozu.

V Porsche si dokonce dali tu práci, že zvětšili rozchod zadních kol díky použití pětimilimetrových distančních podložek. Auto obouvá pneumatiky s rozměry 255/45 R19 vpředu a 285/40 R19 vzadu. Brzdová soustava pak je převzatá z modelu Panamera Turbo.

Foto: Porsche

Odlišuje se zvnějšku i zevnitř

Aby bylo auto dobře rozpoznatelné mezi ostatními panamerami na silnicích, použili designéři černou barvu na zvýraznění prvků na přídi, bocích i na zádi.

V inteiréru jsou dominantními prvky sportovní sedadla, volant SportDesign s řadicími páčkami, přístrojová deska čalouněná kůží,

Základní cena je stanovena na 116 716 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy