Octavia RS se slabším benzinovým motorem končí. Jaké další novinky veze Škoda do Ženevy?

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 2. 2018 18:10
Hlavními novinkami Škody na ženevském autosalonu budou omlazená Fabia a koncept malého SUV Vision X. Není to ale zdaleka všechno, co mladoboleslavská automobilka ve Švýcarsku předvede. Další tři modely bude totiž možné vybavit digitálním přístrojovým štítem, úplně naopak skončí slabší benzinová Octavia RS.
Škoda Octavia RS již nebude dostupná s motorem 2.0 TSI o výkonu 169 kW.
Škoda Octavia RS již nebude dostupná s motorem 2.0 TSI o výkonu 169 kW. | Foto: Škoda Auto

Vision X je konceptem malého SUV, které se v prodejnách objeví v polovině příštího roku. A v ostře zeleném laku s pro vozy s okřídleným šípem typickými krystalickými prvky bude hlavní hvězdou expozice Škody na ženevském autosalonu.

Tyto informace už nicméně mladoboleslavská automobilka zveřejnila začátkem února spolu s prvními obrázky vozu. Novinkou je upřesnění pohonného ústrojí. To bude kombinovat přeplňovanou čtrnáctistovku na CNG s elektromotorem. Podobným hybridem zatím žádný jiný koncept Škody nedisponoval.

Známé jsou i další dvě novinky. Omlazená Škoda Fabia dostala nová LED světla vpředu i vzadu, pod kapotou jsou k dispozici už jen benzinové motory s turbodmychadlem i bez něj. Vrcholné provedení Laurin & Klement se pak začne nabízet u velkého SUV Kodiaq.

Tohoto modelu, stejně jako Octavie a Superbu, se dotkne další, v poslední době často zmiňovaná novinka. Všechny tři modelové řady dostanou do příplatkové výbavy digitální přístrojový panel, který se poprvé objevil v kompaktním SUV Karoq. Stejně jako v něm bude mít obrazovka několik režimů nastavení - vedle klasických ciferníků umí řešení zobrazit i navigaci či informace z hudebního systému, telefonu a asistenčních systémů.

U Octavie budou nové přístroje stát 10 900 korun v kombinaci s výbavou Style a 8900 korun ve výbavě Laurin & Klement a u verzí RS a Scout. Pro Kodiaq je cena jednotných 8900 korun ve výbavách Style, Scout a Sportline. Velké SUV dále dostane dva nové benzinové motory - 1.5 TSI o výkonu 110 kW a 2.0 TSI o výkonu 140 kW.

Digitální přístrojový panel nově dostanou Octavia, Kodiaq a Superb.
Digitální přístrojový panel nově dostanou Octavia, Kodiaq a Superb. | Foto: Škoda Auto

Superb zatím digitální přístrojový panel v ceníku nemá. Mluvčí Škody Alžběta Šťastná nicméně potvrdila, že bude k dispozici za příplatek 8900 korun. Kromě digitálního přístrojového panelu dostane vlajková loď také upravený motor 2.0 TSI o výkonu 200 kW (dříve 206 kW) nově v kombinaci se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG (dříve měl motor šest stupňů).

Drobné změny se objeví i v dalších položkách výbavy. Bezklíčkové odemykání a startování tak bude mít lepší zabezpečení a ambientní osvětlení je nově propojeno s volbou jízdních režimů. Všechny změny budou k dispozici od začátku července.

Poslední novinkou bude upravená Octavia RS, která od léta přijde o dvoulitrové TSI s výkonem 169 kW. To nahradí stejný motor naladěný na 180 kW, dříve vyhrazený provedení RS 245. Podle mluvčího Škoda Auto Zbyňka Straškraby za změnou nestojí přísnější emisní limity, které začnou platit od září, ale pouze zjednodušení modelové nabídky. Mírný ústupek ale Škoda normě Euro 6.2 udělala - jediný benzinový motor dostane filtr pevných částic.

Standardní výbavou upravené Octavie RS se stane elektrohydraulicky ovládaná uzávěrka předního diferenciálu VAQ. Tu doposud nabízel rovněž pouze model RS 245. V nabídce dále zůstane naftové provedení 2.0 TDI naladěné na 135 kW, který ale uzávěrku nedostane. Design vozu uvnitř i vně pak mírně ozvláštní nový paket Challenge Plus.

 

Právě se děje

Další zprávy