Daimler musí kvůli emisím svolat 60 000 aut. Už kvůli tomu snížil odhad zisku

ČTK ČTK
24. 6. 2019 15:02
Německá automobilka Daimler ve druhém čtvrtletí vykáže horší výsledek hospodaření, než se původně domnívala. Firma kvůli problémům s naftovými automobily své značky Mercedes-Benz také v neděli zhoršila výhled zisku na celý letošní rok. Podle nového odhadu má být v letošním roce provozní zisk na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činil 11,1 miliardy eur (284,2 miliardy Kč). Doposud firma čekala mírný růst.
Mercedes-Benz GLE, ilustrační foto.
Mercedes-Benz GLE, ilustrační foto. | Foto: Mercedes-Benz

Německý úřad pro bezpečnost silničního provozu nařídil v pátek Daimleru svolat ke kontrole 60 000 sportovně-užitkových (SUV) naftových vozů vybavených softwarem, který podle něj zkresluje výsledky emisních testů.

Už při zveřejnění výsledků za první čtvrtletí firma uvedla, že čelí vyšetřování kvůli emisím v USA. Německá prokuratura ve Stuttgartu provedla razii v kancelářích firmy v souvislosti s vyšetřováním v roce 2017. Daimler také čelí žalobě spotřebitelů v USA, spolu s dodavatelskou firmou Bosch.

Firma kvůli vyšetřováním zvýšila rezervy na případné mimořádné náklady související s vyšetřováním o "stovky milionů eur". Mluvčí odmítl částku upřesnit a neposkytl ani více podrobností k problému s naftovými vozy, kvůli němuž firma rezervy zvýšila.

Evropská komise v dubnu obvinila automobilky BMW, Volkswagen a Daimler z tajné dohody, jejímž cílem bylo blokovat zavádění technologie čistých emisí. Daimler byl tím, kdo na dohodu upozornil a tehdy uvedl, že očekává, že se pokutě vyhne. BMW převedla do rezerv kvůli obvinění více než jednu miliardu eur, informovaly agentury AP a Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy