Daimler a BMW plánují společnou výrobu levného elektromobilu, uvádí německý tisk

ČTK ČTK
3. 4. 2019 18:55
Daimler a BMW možná budou společně vyrábět levný elektromobil v Číně, alespoň to tvrdí německý tisk.
Mercedes-Benz EQC (ilustrační foto).
Mercedes-Benz EQC (ilustrační foto). | Foto: Mercedes-Benz

Němečtí výrobci automobilů Daimler a BMW, kteří nedávno ohlásili plány společného vývoje nových technologií pro automatické řízení, spolupráci možná rozšíří na výrobu osobního vozu na elektrický pohon za přijatelné ceny. Montovat by se měl v Číně. Uvedl to list Süddeutsche Zeitung, automobilky však odmítly informaci komentovat.

Společnosti se v únoru dohodly na dlouhodobé strategické spolupráci, která se má zpočátku soustředit například na automatizaci jízdy po dálnici či parkování. Minulý měsíc média informovala, že firmy BMW a Daimler jednají o spolupráci na vývoji platformy vozidel pro elektromobily. Tento krok by každé z nich ušetřil nejméně sedm miliard eur (přes 180 miliard Kč).

Podle Süddeutsche Zeitung obě automobilky nyní mají v plánu vyrábět elektromobil, který by stál 27 500 až 32 500 eur (tedy v přepočtu asi 700 až 830 tisíc korun), aby se přiblížil cenové hladině, ve které se mají pohybovat plánované elektromobily koncernu Volkswagen (řada ID od značky VW a elektromobily od Seatu i Škody Auto).

Stále ale není jasné, zda bude projekt skutečně realizován a společnosti zahájí společný podnik v Číně, který by mohl v průběhu sedmi let vyrobit jeden milion elektromobilů.

Někteří manažeři jak v BMW, tak v Daimleru plán kritizují, obě automobilky mají totiž v Číně vlastní záměry s účastí místních partnerů. BMW se pode listu také obává, že jeho značka by dohodou s Daimlerem mohla ztratit na tamním trhu silné postavení.

Mercedes-Benz uvádí v Evropě na trh svou řadu elektrických modelů označovanou písmeny EQ. Prvním zástupcem je SUV elektromobil ECQ (na titulní fotografii). Vůz má konkurovat Audi e-tron, Jaguaru I-Pace a samozřejmě Tesle.

 

Právě se děje

Další zprávy