Klakson konečně na volantu, nový motor a ceny stále od 169 900 korun. Dacia modernizuje malé vozy

Jan Markovič Jan Markovič
1. 12. 2016 18:30
Dacia Logan a Sandero přijíždějí na český trh s novým vzhledem. Úprava se týká i kombi Logan MCV a na terén zaměřeného modelu Sandero Stepway. Kromě úprav designu dostaly dacie také nový a úspornější tříválcový motor. Ten se zároveň stal základní nabídkou. Například Logan s ním začíná na ceně 169 900 korun, tedy totožné jako před modernizací.
Nový motor je doplněný o systém stop – start, dodává se i s možností konzumace LPG a také v kombinaci s robotizovanou převodovkou Easy-R.
Nový motor je doplněný o systém stop – start, dodává se i s možností konzumace LPG a také v kombinaci s robotizovanou převodovkou Easy-R. | Foto: Dacia

Rumunská automobilka přepracovala hned několik modelů ze své nabídky. Designové změny se týkají Loganu a Sandera. Ty dostaly nové přední světlomety s LED pro denní svícení. Výrobce změnil také brzdová světla, která mají výraznější tvar s nápadnými čtyřmi červenými čtverci. Úpravou prošel i přední nárazník, přibyly hlavně chromované lišty.

Změny se dotkly také interiéru. Auta dostala nový čtyřramenný volant. Klakson konečně doputoval z páčky pod volantem do jeho středu, což považujeme za významné vylepšení. Ve vyšších výbavách volant dostal i lepší povrch „soft feel“. Model Sandero Stepway pak má chromové kliky.

Vzhled kabiny osvěžil nový volant. Konečně má klakson uprostřed.
Vzhled kabiny osvěžil nový volant. Konečně má klakson uprostřed. | Foto: Dacia

Dacia nasadila pod kapotu svých modelů nový motor. Jde o benzinovou jednotku s označením SCe 75 a objemem 1,0 litru. Jak název napovídá, disponuje výkonem 75 koní, což z ní po boku motorů 0.9 TCe (90 k) a 1.5 dCi (90 k) dělá nejslabší z nabídky, přičemž nahrazuje původní jedna-dvojku se stejným výkonem, ale o půl litru vyšší spotřebou.

Tvoří proto i základní cenu u obou modelů, která zůstala stejná. Sandero vyjde na 174 900 korun a Logan je k mání od 169 900 korun. To z něj dělá nejlevnější nové auto na českém trhu. Zde si prohlédněte žebříček všech aut, která můžete v Česku pořídit do ceny 200 tisíc korun.

Motor je doplněný o systém stop–start, dodává se i s možností konzumace LPG a také v kombinaci s robotizovanou převodovkou Easy-R.

Dacia si připravila novinku i pro svůj nejprodávanější model v Česku. Kompaktní SUV Duster dostalo automatickou dvouspojkovou převodovku EDC. Dostupná je pro model vybavený naftovým motorem dCi 110 s pohonem předních kol, systémem stop–start a asistentem pro rozjezd do kopce. Nabídka ale ještě v ceníku není.

Brzdová světla mají pohlednější design se čtyřmi červenými čtverci.
Brzdová světla mají pohlednější design se čtyřmi červenými čtverci. | Foto: Dacia

Duster lze nově také pořídit ve speciální výbavě Blackshadow s černou mřížkou chladiče, kryty zpětných zrcátek a chromovými doplňky. Atraktivněji má vypadat i interiér vozu. K edici Dacia v ceně dodá navigační systém Media Nav.

Kompletní ceník všech nabízených vozů značky Dacia včetně technických informací a testu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy