Čtyřkolky, které upadly v zapomnění: Znáte SUV od Tatry nebo pick-up Subaru?

Jan Markovič Jan Markovič
15. 6. 2018 6:00
Dnes se vozy kategorie SUV těší velké oblibě. V minulosti se ale automobilky mnohokrát pokusily postavit crossover, off-road nebo SUV, ale jejich projekty nakonec skončily v propadlišti dějin. Připomeňte si zajímavá auta, o kterých se dnes už nemluví.

Renault Scénic RX4

Renault Scénic patří mezi úspěšné evropské rodinné automobily. Vyrábí se už přes dvacet let, z toho tři roky si hrál také na crossover. Model RX4 měl pohon všech kol a ambice do lehkého terénu. Sázka na lepší schopnosti se ale francouzské automobilce nevyplatila.

Pohon všech kol si Renault nedělal sám a Nissan tu ještě nebyl, aby mu s ním pomohl tak jako dnes u modelu Kadjar. Francouzi proto vsadili na rakouskou techniku od Steyr Daimler Puch, která pro Renault postavila elektronicky řízený centrální diferenciál.

Nebyl to úplně špatný nápad, ale Scénic RX4 byl poměrně drahým vozem. I když měl velmi dobrou přepravní kapacitu díky vzdušnému interiéru, mnozí se za něj zdráhali zaplatit přes 800 tisíc korun. V roce 2000 byla totiž průměrná mzda v Česku jen 13 219 korun. Navíc auto nebylo se svými motory, ani s naftovou jedna-devítkou, ani s benzinovým dvoulitrem, příliš dynamické. Recenze se zmiňovaly o větším náklonu karoserie a také ne příliš přesném řazení.

 

Právě se děje

Další zprávy