Nechcete zapadnout ve sněhu? Pět tipů na levné ojetiny s pohonem všech kol

Petr Šikl
28. 11. 2018 9:11
Po většinu roku si takřka všichni řidiči vystačí s pohonem kol na jedné nápravě (ať už přední, nebo zadní), jakmile ale nasněží, nemusí jim být zejména na horách platné ani ty nejlepší zimní pneumatiky. Pohon všech kol vás pak může spasit, aniž byste museli vystupovat a zkřehlýma rukama nasazovat sněhové řetězy. Auta s ním přitom nemusí být drahá, na trhu je řada vozů, čtyřkolek, které se vejdou do 100 000 Kč. Může se jednat o kombi Subaru Legacy, zvýšený hatchback Suzuki SX4, velké SUV Kia Sorento, malý Fiat Panda i český bestseller: Škodu Octavia. Jaký typ ale vybrat?

Nezapomínejte na to, že pohon 4×4 vám pomůže v zasněženém kopci i rozjet se na ledovce. Kvalitní zimní pneumatiky ale nenahradí, ty jsou totiž rozhodující při brzdění nebo jízdě v zatáčce. Uvědomte si také, že ona zimní čtyřkolková jistota znamená po zbytek roku zvýšenou spotřebu a často vyšší servisní náklady.

Na nejlevnější nové čtyřkolky do 600 000 Kč se můžete podívat zde.

Foto: Suzuki

Suzuki SX4 (2006-2013)

Ideální volbou je hatchback s benzinovou šestnáctistovkou, která jezdí tiše, svižně a relativně úsporně, zejména pak ve spojení s pohonem předních kol. Mnoho důvodů sahat po dieselu není. Stejně tak si dobře rozmyslete, zda potřebujete pohon všech kol. Bez něj je SX4 levnější, čipernější a úspornější.

 

Právě se děje

Další zprávy