Čtyři turba a 400 koní. BMW začne i v Česku prodávat nejvýkonnější naftový šestiválec světa

Ondřej Běhal
17. 5. 2016 17:45
BMW uvede v červenci na český trh model 750d xDrive, který bude pohánět nejvýkonnější naftový šestiválec na světě. Vyvine až 400 koňských sil. U předchůdce dopovala podobný agregát trojice turbodmychadel, novinka má ještě jedno turbo k dobru. Motor se pojí s pohonem všech kol.
BMW 750d xDrive
BMW 750d xDrive | Foto: BMW

BMW se s novou generací limuzíny nejvyšší ředitelské řady 7 (podrobný test čtěte zdehodně snaží, aby porazilo úspěšný Mercedes třídy S. Jednou z jeho zbraní má být nový motor pro vrcholnou naftovou motorizaci 750d xDrive, kterou uvede na trh letos v červenci.

Novinka se totiž chlubí primátem nejvýkonnějšího naftového šestiválcového motoru na světě. Třílitrový turbodiesel dosahuje díky čtveřici turbodmychadel výkonu až 400 koní (294 kW) a vyvine gigantický točivý moment 760 Nm. I díky pohonu všech kol auto zrychlí z 0 na 100 km/h během 4,6 s (prodloužená verze L o desetinu později) a dosáhne elektronicky omezené maximální rychlosti 250 km/h.

Třílitrový šestiválcový diesel pro variantu 730d xDrive.
Třílitrový šestiválcový diesel pro variantu 730d xDrive. | Foto: BMW

V minulé generaci dopovala stejně označený motor pomocí stupňovitého vhánění vzduchu do spalovacích prostorů trojice turbodmychadel - dvě vysokotlaká a jedno nízkotlaké. Nyní nahrazuje jedno velké nízkotlaké turbodmychadlo dvojice menších. Ve většině případů budou v činnosti právě obě nízkotlaká turba a jedno ze dvou vysokotlakých.

Kromě nárůstu výkonu a dynamiky slouží nové technologie v nejvýkonnějším naftovém motoru pro BMW řady 7 také ke snížení spotřeby paliva a emisí škodlivin. Žízeň motoru výrobce uvádí v rozmezí 5,7 až 5,9 l nafty na každých 100 km v závislosti na velikosti pneumatik. Je to o jedenáct procent méně než u předchozí generace.

Cena nejvýkonnější verze zatím nebyla stanovena. Dosavadní nejsilnější nafťák 740d xDrive přijde na 2 616 900 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy