Přehlídka nejkrásnějších a nejdražších aut světa. V Itálii nechyběla ani česká stopa

Ferrari 250 GT TDF na Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2021.
Dlouhá přední kapota, pod kterou se ukrývá benzinový osmiválec, patří kabrioletu Delage D8-120 S z roku 1938. Francouzská automobilka Delage byla založena v roce 1905, v roce 1953 ale svou činnost ukončila. Až v roce 2019 byla znovuobnovena a své místo na automobilové mapě si chce vydobýt hybridním supersportem D12. Ten se inspiroval monoposty formule 1 a chce být nejrychlejším silničním autem planety.
A v eleganci si s ním nezadá ani BMW 507 z roku 1959, tedy posledního roku výroby. Vzniklo jich jen 252 kusů, protože i pro zámožnou klientelu byl roadster prostě moc drahý. A BMW na něm utrpělo výraznou finanční ztrátu. Dnes je to však ceněný sběratelský kousek.
Zkratka TDF značí Tour de France, ovšem ne ten slavný cyklistický závod, ale vytrvalostní automobilový etapový závod, který právě Ferrari 250 GT v roce 1956 vyhrálo. Toto konkrétní auto, po pečlivé renovaci, se pak účastnilo i dalších vytrvalostních závodů.
Samostatnou kategorii pak mají i moderní koncepty a prototypy. Jedním z nich je Bugatti Centodieci, které vzniklo jako moderní variace na již zmíněnou EB 110. Jeho základem je produkční Chiron, to znamená, že v útrobách pracuje osmilitrový šestnáctiválec. V plánu je vyrobit ručně deset kusů tohoto vozu, všechny už mají svého majitele.
Foto: BMW
Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 10. 2021 6:02
Ferrari 250 GT TDF, Bugatti Centodieci, BMW 507 nebo Rolls-Royce Boat Tail. Auta, která spolu uvidíte prakticky jen na jediném místě na světě. Přehlídka elegance u italského jezera Como známá jako Concorso d’Eleganza Villa d’Este nabízí možnost vidět nejexkluzivnější i nejdražší auta planety. Každý rok tam majitelé představují to nejlepší ze svých sbírek. Podívejte se, co si připravili letos.
 

Právě se děje

Další zprávy