Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí? Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 7. 2020 6:02
Prázdniny jsou v plném proudu, a i když opatření spojená se šířením pandemie onemocnění covid-19 cestování do zahraničí v jisté míře omezila, stále se na dovolenou mimo Českou republiku vydává poměrně velké množství lidí. A řada také svým vlastním vozem. To mimo jiné znamená rovněž riziko účasti na dopravní nehodě v cizím státě. Jak v takovém případě postupovat?
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Kdy volat policii

Policii není ani v některých zahraničních zemích nutné přivolávat ke každé nehodě. Přesto Veronika Nová říká, že ČKP doporučuje při nehodě v zahraničí vždy policii zavolat. Například kvůli možné jazykové bariéře, případně také kvůli faktu, že plošně neplatí stejná pravidla, k jakému typu nehody policii volat a k jakému ne. V některých zemích tak policie vyšetřuje jen vážné dopravní nehody, to znamená se zraněním, vyšší škodou nebo usmrcením. Jak už ale bylo řečeno, neplatí to tak vždy, pravidla se navíc mohou v čase měnit.

Platí také, že jakýkoliv policejní protokol by měl řidič podepsat jen tehdy, pokud mu skutečně rozumí a souhlasí s jeho zněním. "Jinak je do něho v češtině třeba uvést své vlastní vyjádření o nehodě," podotýká Nová. Při případném výslechu má cizinec také právo na tlumočníka.

 

Právě se děje

Další zprávy