Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí? Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 7. 2020 6:02
Prázdniny jsou v plném proudu, a i když opatření spojená se šířením pandemie onemocnění covid-19 cestování do zahraničí v jisté míře omezila, stále se na dovolenou mimo Českou republiku vydává poměrně velké množství lidí. A řada také svým vlastním vozem. To mimo jiné znamená rovněž riziko účasti na dopravní nehodě v cizím státě. Jak v takovém případě postupovat?
Foto: iStock

Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Pokud policie k nehodě v zahraničí přivolaná není, je přesto potřeba sepsat evropský záznam o dopravní nehodě, který je následně předán pojišťovně. Formulář je k dispozici v několika jazycích, stát se tedy může, že řidič z Česka jej bude mít česky a řidič z jiné země ve svém jazyce. Obsahově jsou nicméně stejné (každý ho rovněž vyplní ve svém jazyce). Je třeba se nicméně přesvědčit o řádném vyplnění dokumentu včetně uvedení počtu zaškrtnutých bodů (ty slouží k popisu okolností nehody) a podpisu. "Po oddělení originálu od kopie (všichni účastníci nehody tak dostanou stejný záznam - pozn. red.) již není možné doplňovat další údaje. Nebyly by totiž propsány na všechna vyhotovení," říká mluvčí ČKP Veronika Nová. Doporučuje se též do formuláře zakreslit plánek místa nehody (existuje na něj i speciální místo) a rovněž pořídit fotky místa nehody pro lepší dokumentaci.

Stejně jako v případě policejního protokolu platí, že i záznam o nehodě by měl řidič podepsat tehdy, kdy mu rozumí. Formulář má dokonce zvláštní kolonku pro vlastní poznámky, kam je možné v češtině napsat, že mu řidič nerozumí, a až následně celý formulář podepsat. Nela Maťašeje z Direct pojišťovny dále upozorňuje na fakt, že v případě nehody s kamionem, který má návěs, je potřeba vyfotit a zapsat nejen registrační značku tahače, ale i návěsu.

 

Právě se děje

Další zprávy