Co dělat při dopravní nehodě v zahraničí? Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 7. 2020 6:02
Prázdniny jsou v plném proudu, a i když opatření spojená se šířením pandemie onemocnění covid-19 cestování do zahraničí v jisté míře omezila, stále se na dovolenou mimo Českou republiku vydává poměrně velké množství lidí. A řada také svým vlastním vozem. To mimo jiné znamená rovněž riziko účasti na dopravní nehodě v cizím státě. Jak v takovém případě postupovat?
Foto: Shutterstock

Asistenční služby

K povinnému ručení, případě havarijnímu pojištění, rovněž pojišťovny nabízí asistenční služby. V některých případech je u nových aut nabízí i samotná automobilka v rámci služeb mobility. Takové asistenční služby většinou zahrnují minimálně mimo jiné odtah nepojízdného vozidla po nehodě, opravu vozidla na místě, právní pomoc, případně telefonickou pomoc s tlumočníkem. Platí, že ať je řidič viníkem nebo poškozeným, asistenční službu by měl kontaktovat v případě nepojízdnosti svého vozu, nebo když si není jistý dalším postupem. V případě, že je poškozený, bude se zásah asistenční služby proplácet z povinného ručení viníka nehody. Číslo služby bývá uvedeno na asistenční kartě, případně také na zelené kartě.

Podle mluvčí ČKP by řidič nikdy neměl přijímat asistenční služby od poskytovatelů, kteří se objeví náhodně na místě nehody a nemají smlouvu s pojišťovnou ani jednoho z účastníků dopravní nehody.

 

Právě se děje

Další zprávy