Citroëny už umí samočinně přivolat pomoc při nehodě

Radek Pecák Radek Pecák
26. 6. 2013 6:18
Dosud bylo nezbytné, aby s dispečerem komunikoval někdo z vozu
Toto je tlačítko z nového Citroënu C4 Picasso
Toto je tlačítko z nového Citroënu C4 Picasso | Foto: Citroen

Už od pátého června si nabouraný vůz Citroën dokáže sám přivolat pomoc. "Dispečerovi se odešlou informace o tom, který typ vozu a na jakém místě havaroval. A to i tehdy, pokud řidič není schopnen komunikovat," informovala mluvčí českého zastoupení značky Citroën Lenka Martinová.

Této činnosti jsou schopné všechny moderní citroëny, které mají v interiéru zabudováno červené tlačítko SOS. Jedná se například o vrcholné výbavy modelů DS a také C5. Nyní ho dostane i nová generace C4 Picasso.

Po České republice v současnosti jezdí několik set takto vybavených vozů. Tlačítko se nachází buď na středovém panelu na palubní desce nebo pod stropem vedle vnitřního zpětného zrcátka.

Dosud byla nezbytná komunikace s osádkou

Tlačítko bylo v Citroënech aktivní i před zmíněným datem. Ale nejprve musel řidič pět sekund držet tlačítko a poté sám nahlásit dispečerovi patřičné údaje.

V budoucnu budou informace odesílány operátorům linky 112
V budoucnu budou informace odesílány operátorům linky 112 | Foto: Radek Pecák

"Nyní již ale systém dokáže plně využít schopnosti elektroniky zabudované ve voze, mezi níž je i jednotka GPS," dodala Martinová. Zatím však není systém přímo napojen na ingegrovaný záchranný systém, ten dostane informace zprostředkovaně od dispečera značky Citroën.

K českému dispečerovi bude osádka v tuzemsku registrovaného vozu přepojena i tehdy, pokud se dostane do problémů někde v zahraničí.

Podobné systémy jako Citroën mají vyvinutý i další evropské automobilky. Například německé BMW či koncern Volkswagen. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy