Citroën začal vykupovat stará auta a šrotovat je. Nabízí za ně slevy na své nové vozy

Ondřej Běhal
4. 9. 2017 14:12
Šrotovné, tedy příspěvek na nové auto za starší vůz vykoupený na protiúčet, nabízí od 1. září značka Citroën. Jeho výše činí podle tiskové zprávy značky až 120 tisíc korun. Tak vysoké částky ale bylo dosaženo díky tomu, že Citroën přestal nabízet slevy a šrotovné stanovil z původních cen před slevami. Reálná úspora se pohybuje do 25 tisíc korun, některá auta dokonce stojí více než v srpnu.
Berlingo je suverénně nejprodávanějším modelem Citroënu na českém trhu.
Berlingo je suverénně nejprodávanějším modelem Citroënu na českém trhu. | Foto: Radek Pecák

Citroën akci pojmenoval Čistíme české silnice, protože chce přispět ke snížení průměrného věku osobních aut v Česku, který přesáhl patnáct let. "Vykoupené vozy splňující nižší emisní normu než Euro 4 necháme sešrotovat," tvrdí František Neumann, ředitel značek Citroën a DS v České republice.

Tím se akce Citroënu liší od podobných pobídek, které nabízejí i další značky. Bonus na nové auta při současném prodeji ojetiny totiž patří na českém trhu s novými auty k oblíbeným motivačním prvkům.

Citroën také zdůrazňuje, že se jeho akce vztahuje nejen na vozy skladové, ale také ty, které si zákazník objedná do výroby. Musí je však stihnout přebrat do konce roku, takže reálně by si měl auto objednat nejpozději začátkem listopadu.

Francouzská značka také zdůrazňuje výši šrotovného, které činí až 120 tisíc korun, čímž překonává obvyklé nabídky na výkup auta na protiúčet v nízkých desítkách tisíc. Tak vysoké šrotovné ale Citroën mohl nabídnout pouze díky tomu, že zrušil značné slevy na své modely a šrotovné poskytuje z vysokých cen základních.

Reálná úspora při porovnání se srpnovými ceníky značky se tak pohybuje ve výrazně nižších částkách. Například nejoblíbenější citroën na českém trhu, osobní verze dodávky Berlingo, se dá při přenechání staršího auta na protiúčet pořídit až o 20 100 korun levněji, pokud zvolíte auto do výroby, naftový motor s automatickou převodovkou a nejvyšší výbavu. V základní verzi ale silnější diesel s manuálním řazením vyjde o osm tisíc dráž než v srpnu.

Kdo nemá auto na protiúčet, nedostane šrotovné, ale klasickou slevu, kterou Citroën označuje jako Ekologický bonus. Ten je v závislosti na modelu auta o deset až dvacet tisíc korun nižší než šrotovné.

Podrobný přehled změn cen u jednotlivých modelů značky Citroën najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy