Čínský elektromobil lámal rychlostní rekordy na legendárním Nürburgringu

Jiří Kaloč
23. 11. 2016 17:20
Čínská firma NextEV představila v Londýně elektrický supersport Nio EP9, který má výkon jednoho megawattu a může jet nejvyšší rychlostí 313 km/h. Chce se s ním samozřejmě ucházet o přízeň zákazníků, ale tenhle elektromobil rozhodně nebude pro každého. Má se vyrobit jen šest exemplářů a výrobní náklady na jeden kus údajně dosáhnout částky 1,2 milionu dolarů, což je v přepočtu 30,6 milionu korun. Ještě před oficiální premiérou si Nio EP9 „odskočil“ na německý Nürburgring, kde časem 7:05,12 min pokořil nejrychlejší čas pro vozidla s elektrickým pohonem.
Foto: Aktuálně.cz

Technologie elektrického pohonu a autonomního řízení zajímají nejen tradiční automobilky, ale lákají i nové firmy, které se dosud věnovaly třeba počítačovým technologiím. Platí to i pro čínskou firmu NextEV, která se vzhlédla v americké Tesle a chce s ní v budoucnosti soupeřit o pozici největšího výrobce elektromobilů. Jenže zatímco majitel americké automobilky Elon Musk chce místo drahých modelů vyrábět elektromobily pro nejširší klientelu, šéfové NextEV se hodlají orientovat na ty nejbohatší zákazníky.

Rekordní Nio EP9 na Nürburgringu ujel více než 20kilometrový okruh za 7 min 5,12 s
Rekordní Nio EP9 na Nürburgringu ujel více než 20kilometrový okruh za 7 min 5,12 s | Foto: Aktuálně.cz

Důkazem toho je i představený elektromobil Nio EP9, který pod svými agresivními a aerodynamickými tvary karoserie z karbonu skrývá supermoderní techniku. Každé ze čtyř kol tohoto kupé s křídlovými dveřmi pohání jeden elektromotor. Jejich celkový výkon je 1359 koní neboli 1 MW. Elektromobil dokáže z klidu na rychlost 100 km/h akcelerovat za 2,7 s, „dvoustovkou“ pak jede za neuvěřitelných 7,1 s a dosahuje nejvyšší rychlosti 313 km/h.

Energii Nio EP9 čerpá z lithium-iontových akumulátorů, které najdete na bocích mezi přední a zadní nápravou. Buď je lze vyměnit za druhou sadu během osmi minut nebo nabít pomocí speciální výkonné nabíječky za 45 minut. O kapacitě baterií firma nemluví, ale údajně má elektromobil dojezd 427 km.

Čínský elektrický supersport NextEV NIO EP9 udělal rekord na Nürburgringu
2:30
Čínský elektrický supersport NextEV NIO EP9 udělal rekord na Nürburgringu | Video: driveEV

Zdá se vám to neuvěřitelné? Nám také. Kromě těchto údajů totiž představitelé firmy NextEV, která se v říjnu přestěhoval do kalifornského Silicon Valley, další podrobnosti při světové premiéře nesdělili. A nakonec neprozradili ani cenu, za kterou by chtěli nabídnout jeden ze šesti exemplářů, které mají v plánu vyrobit. Nio EP9 by ale měl být předzvěstí příchodu dalších neméně extravagantních modelů této značky.

Nechme se překvapit, zda to bude jen výkřik do tmy nebo se právě zrodila nová hvězda. Pravdou je, že firma NextEV není na poli rychlých elektromobilů žádným nováčkem, již třetím rokem se totiž účastní seriálu závodů Formula E a za volant jejích monopostů usedá třeba Nelson Piquet junior.

 

Právě se děje

Další zprávy