Chystáte se prodat své ojeté auto? Poradíme, jak ho dobře připravit a získat za něj co nejlepší cenu

Eva Srpová Eva Srpová
24. 8. 2017 6:48
Jak připravit ojeté auto před prodejem, abyste si mohli dovolit za něj žádat dobrou cenu? Vedle základních pravidel, jako je pečlivé umytí, totiž záleží i na dalších faktorech.

Abyste mohli žádat za své ojeté auto lepší cenu, vyžaduje to trochu přípravy. Péče se pak vyplatí. Podívejte se do galerie na pět tipů, které vám pomohou.

Foto: CCS

Servis

Na pravidlo číslo jedna byste měli myslet dlouho předtím, než budete své auto prodávat. Ve skutečnosti byste ho měli mít na paměti už ve chvíli, kdy si svůj vůz pořizujete, bez ohledu na to, zda je nové, nebo už také ojeté. 

Tím pravidlem je péče a servis. Schraňujte veškeré dokumenty k autu, nejen servisní knížku, ale také dokumenty z STK nebo měření emisí a také účtenky od dílů, které byly měněny. Na kupce to udělá dojem, že jste se o auto starali. Právě protokoly z STK jsou cenné, na nich je zaznamenán stav najetých kilometrů, čímž se v očích kupujícího snižuje riziko, že vozu bylo počítadlo stočené.

A jako několikátý majitel v pořadí si můžete za příplatek nechat nezávisle ověřit historii vozu, tuto službu na trhu nabízí několik firem. Takový dokument si pak uschovejte pro toho, komu budete auto v budoucnu prodávat.

Že tento přístup a vlastnictví dokumentace k autu zvyšuje zájem o vaši ojetinu, a vy si tím pádem můžete říci o cenu, která převyšuje průměr, potvrzuje Jiří Beneš z poradenské společnosti Autotým, která poskytuje služby těm, kteří mají v plánu koupit ojeté auto. Vozy vyhledává a kontroluje jejich technický stav i historii.

 

Právě se děje

Další zprávy