Chystáte se na hory do Rakouska? Pozor, za špatně uložené lyže v autě můžete dostat mastnou pokutu

Eva Srpová Eva Srpová
27. 1. 2017 14:28
Ledabylé odložení lyžařského náčiní v autě se vám může značně nevyplatit. Rakouský policista vám totiž může dát pokutu, která se v extrémním případě může vyšplhat až na 2180 eur, tedy v přepočtu bezmála 60 000 korun.
Ledabyle převážené lyže v autě mohou v případě nehody krutě zranit nebo dokonce zabíjet. V Rakousku proto řidič může dostat velkou pokutu, pokud je nemá bezpečně uložené.
Ledabyle převážené lyže v autě mohou v případě nehody krutě zranit nebo dokonce zabíjet. V Rakousku proto řidič může dostat velkou pokutu, pokud je nemá bezpečně uložené. | Foto: iStock

Rakouský silniční zákon vyloženě nezakazuje přepravu lyží a ani se jí nijak podrobně nevěnuje. Jenže lyže jsou zkrátka „náklad“, a proto podléhají pravidlům o přepravě nákladu. 

V Rakousku nemusíte nutně vozit lyžařské vybavení na střeše, ale v autě ho bezpečně uložte.
V Rakousku nemusíte nutně vozit lyžařské vybavení na střeše, ale v autě ho bezpečně uložte. | Foto: iStock

Paragraf nařizuje zabezpečení nákladu v autě takovým způsobem, aby posádku neohrožoval volným pohybem. Musí být pevně ukotven tak, aby v autě zůstal na svém místě i při případném nárazu nebo ostrém brzdění.

Proto se čas od času na některých internetových fórech řeší, že v Rakousku máte mít lyže jedině ve střešním boxu, jinak dostanete pokutu. Je to skutečně tak?

Zeptali jsme se těch nejpovolanějších, rakouské policie. Zpráva od vedoucího kanceláře Wolfganga Werderitse zní následovně: „Lyže uložené ve střešním boxu jsou samozřejmě pro posádku nejbezpečnější, ale to neznamená, že je nemůžete mít v autě. Je však důležité je v kabině vozu uložit do skivaku a ten co nejpevněji zaklínit do otvoru na lyže v zadních opěradlech.“

Pokud míříte do některých oblíbených rakouských lyžařských letovisek, převážení lyží opravdu nepodceňte. Rakouská silniční kontrola by se vám totiž mohla prodražit. Je na uvážení policisty, jak moc nebezpečně jste se volným položením lyží nebo snowboardů do auta zachovali. Můžete dostat pokutu minimálně 35 eur, ale v extrémním případě až 2180 eur, což je v přepočtu necelých 60 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy