Pozor na cestě do Chorvatska: Policie vás zkasíruje za rychlost i kouření v autě

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 10. 7. 2018 14:51
Cesta autem do Chorvatska je riziková. Ne všechny státy, kterými Češi projíždí, mají dopravní předpisy nastavené stejně jako Česká republika. Přinášíme proto aktualizovaný přehled, na co si dát v jednotlivých zemích pozor. Hlavním zdrojem příjmů všech policistů je překročení povolené rychlosti, někdy ale řidiči mohou zaplatit třeba i za nešvar v podobě kouření v autě.

Při tvorbě materiálu jsme vycházeli především z informací ÚAMK, ministerstva zahraničí, Týmu silniční bezpečnosti a zahraničních automotoklubů.

Itálie

V Itálii jsou stejně jako v okolních státech limity nastavené na 50 km/h ve městě, 90 km/h mimo město a 130 km/h na dálnici. Řidiči s méně než tříletou praxí mají na dálnici povolenou rychlost jen 100 km/h. Překročení rychlosti znamená pokutu od 41 do 3287 eur (v přepočtu asi 1050 až 84 400 korun) a u překročení o více než 40 km/h také možnost odebrání řidičského oprávnění. Alkohol je u zkušených řidičů tolerován ve výši půl promile, profesionální a začínající řidiči mají nulovou toleranci. Pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu se pohybuje od 527 do 6000 eur (asi 13 500 až 154 000 korun), zároveň dojde k pozastavení řidičského průkazu. Při jízdě s více než 0,8 promile alkoholu hrozí vězení od šesti do dvanácti měsíců.

Vysoké pokuty v Itálii lze v některých případech snížit o 30 procent, jestliže jsou uhrazeny do pěti dnů. Naopak při spáchání závažných přestupků (například rychlá nebo nebezpečná jízda) v nočních hodinách mezi 22:00 a 7:00 dojde ke zvýšení pokuty o 30 procent. Ministerstvo zahraničí také upozorňuje, že italská policie může za porušení dopravních předpisů nejen uložit pokutu či odebrat řidičské oprávnění, ale rovněž zadržet vozidlo.

Podobně jako v Rakousku pokutuje policie v Itálii kouření v autě, v němž jedou těhotné ženy nebo nezletilí. Pokuta se liší podle věku nezletilé osoby, pohybuje se však mezi hodnotou 250 až 5000 eur (asi 6420 až 128 400 korun). Také používání mobilního telefonu bez handsfree se může prodražit - pokuta může dosáhnout až 646 eur (asi 16 590 korun), navíc může dojít k odebrání oprávnění až na dva měsíce. Dálnice v Itálii se platí prostřednictvím mýtných bran. Povinné je používání denních potkávacích světel. Pozornost je třeba věnovat převozu domácích zvířat, ta musí být v autě připoutaná. Pro přepravu dětí do 12 let a 150 cm platí, že musí být použit speciální zádržný systém.

 

Právě se děje

Další zprávy