Chcete nové auto s dieselem? U těchto automobilek již teď nebo brzy nepochodíte

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 10. 2018 6:02
Zájemci o auto na naftu budou mít stále menší a menší výběr. Automobilky totiž začaly diesely hojně opouštět ve prospěch elektromobilů. Již teď tak nepořídíte naftové Suzuki, brzy Toyotu a nafty se vzdává i Volvo, Nissan nebo Jeep.

Přehled modelů na trhu, které naftový motor ještě mají, najdete tady.

Foto: Porsche

Porsche

"Porsche už nebude prodávat dieselová auta," oznámila automobilka 23. září tohoto roku. Vlastně se to dalo čekat, výrobce již předtím pozastavil výrobu dieselových verzí svých SUV Cayenne a Macan i luxusního liftbacku Panamera. V případě posledního jmenovaného auta tvoří i v Evropě, která jinak diesely miluje, hybridní verze 63 procent prodejů. Naftové motory se na celkových prodejích Porsche v roce 2017 podílely jen z 12 procent.

Porsche chce do roku 2022 investovat do vývoje elektrických a elektrifikovaných (hybridních) aut. Šéf automobilky Oliver Blume podle svých slov nechce nafťáky démonizovat. "Vznětové motory si svůj význam zachovají. Pro nás jako výrobce sportovních aut ale vždy hrály spíše podružnou roli, a tak jsme se rozhodli, že je do budoucna nabízet nebudeme," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy