Chcete bydlet jako Forrest Gump? Tom Hanks prodává luxusní přívěs i unikátní Teslu

Luxusní karavan filmové legendy může být váš.
Povšimněte si, že zvenku nechybí markýza a stolek se židlemi, které slouží k posezení.
Interiér je mimochodem zařízený prakticky výlučně podle přání samotného Hankse, který si nechal z výroby vestavět jen kuchyň a koupelnu.
Dalším kouskem z Hanksovy garáže, který bude dražit aukční síň Bonhams, je Ford F-450 Super Duty z roku 2011, který měl přívěs tahat.
Tesla Model S P85D z roku 2015 je zajímavá především zeleným lakem British Racing Green, který dostal elektromobil na speciální Hanksův požadavek mimo vzorník americké automobilky.
Foto: Bonhams
Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2021 6:02
Čas od času se v aukci objeví auto, které patřilo nějaké známé osobnosti. Nedávno si tak zájemce mohl koupit Porsche po Diegu Maradonovi, teď bude možnost pořídit si kousek z garáže amerického herce Toma Hankse. A v nabídce přitom nejsou jen jeho auta, ale také ikonický americký přívěs Airstream, v němž Hanks bydlel třeba při natáčení oscarového snímku Forrest Gump.

Prodej kousků z Hanksovy garáže proběhne pod taktovkou aukční síně Bonhams a celkem se budou dražit jeho tři auta a karavan. Nejcennější z nich by měl být právě poslední jmenovaný a více než desetimetrový karavan Airstream Model 34 Limited Excella z roku 1992. Jeho cenu aukční síň odhaduje na 150 až 250 tisíc dolarů (tedy v přepočtu asi 3,22 až 5,37 milionu korun).

Obytný přívěs si herec pořídil jako nový, ovšem rozhodně nejde o nějakou standardní specifikaci. "Nechtěl jsem v něm mít vestavěného nic jiného než kuchyň a koupelnu, v zadní části tak byly jen stůl a skříňka, futon na podlaze a místo pro malý stolek a židle," popisuje herec pro aukční síň Bonhams. "Chtěl jsem normální gauč, takže jsem si pořídil jeden s odnímatelnými nohami, abych jej protáhl dveřmi," dodává Hanks. Ptáte-li se, proč si chtěl zařizovat obytný prostor sám, pak proto, že podle vlastních slov "strávil hodně času v přívěsech se škaredým designem a velmi nepohodlným nábytkem."

Kdo si tedy Airstream koupí, dostane jej i zařízený "na míru", s plným vybavením včetně skleniček nebo kávovarů a hned s několika podpisy Toma Hankse. To kdyby náhodou nebylo zřejmé, komu vlastně patřil. Lákadlem pro filmové nadšence může být i fakt, že herec v něm bydlel třeba při natáčení Forresta Gumpa, Samotáře v Seattlu, Zelené míle nebo Andělů a démonů. Dohromady těch snímků bylo ale mnohem více, kde všude se přívěs pohyboval, dokládají i zmenšené klapky z celkem osmnácti lokací na bočních oknech - až po snímek The Circle z roku 2017.

Filmy se ovšem podle Hankse dnes vyrábějí rychleji a při natáčení už není tolik času, proto se po skoro třiceti letech Airstreamu zbavuje. "Koupil jsem si ho v době, kdy natočit film bylo prostě mnohem pomalejší," doplňuje.

Jak už jsme zmínili v úvodu, Airstream ale nebude jedinou aukční položkou z Hanksovy garáže, která jde do aukce. S přívěsem je totiž úzce spjatý i Ford F-450 Super Duty ve výbavě Lariat, což je americký pick-up z roku 2011 s dvoumontáží na zadní nápravě, který byl určený k jeho tahání a dopravování na lokace. Pod kapotou amerického full-size pick-upu je osmiválcový naftový motor v kombinaci se šestistupňovým automatem.

S leštěnou karoserií přívěsu pak Ford ladí stříbrnou metalízou, šedý je také interiér. Ten mimochodem obsahuje Hanksův podpis, a to u výdechu ventilace u spolujezdce. Najeto má navíc auto s prakticky plnou výbavou méně než sedm tisíc kilometrů, takže se ani nelze moc divit, že odhadovaná cena je podle Bonhams 70 až 100 tisíc dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,5 až 2,15 milionu korun.

Hollywoodský herec se dále "zbavuje" také Tesly Model S z roku 2015. Konkrétně se jedná o model P85D, což znamená dvojici elektromotorů, pohon všech kol a baterii s kapacitou 85 kWh. Zajímavá je vedle majitele na tomto konkrétním voze jeho barva - podle požadavků Toma Hankse je totiž Model S vyveden v jeho oblíbeném ikonickém zeleném laku British Racing Green. V běžném vzorníku barev amerického výrobce ji nenajdete.

Auto najelo necelých 22 tisíc kilometrů a opět má v interiéru i hercův podpis. Odhadovaná cena? Stejná jako u Fordu F-450, tedy 70 až 100 tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 1,5 až 2,15 milionu korun.

Posledním ze čtveřice dražených aut je Toyota Land Cruiser FJ40 z roku 1980. O originální FJ40 ale tak úplně nejde, minimálně co se techniky týče. Pod kapotou totiž pracuje 4,3litrový šestiválec L35 z řady Vortec koncernu GM v kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou stejného výrobce a pohonem všech kol. Auto dostalo i upravený podvozek či řízení, jiná jsou též kola.

V kabině najdete elektricky ovládaná sedadla původem od Porsche, která zajímavě kontrastují se zbytkem alespoň vizuálně takřka původní kabiny. Novinku představuje především klimatizace, dodatečně jsou do auta namontovány i zadní reproduktory pro rádio Sony s kazetovým přehrávačem. Před spolujezdcem pak opět nechybí Hanksův podpis. Cenu aukční síň odhaduje na 75 až 125 tisíc dolarů čili asi 1,61 až 2,69 milionu korun.

Všechny čtyři kousky Toma Hankse spolu s mnoha dalšími auty, včetně třeba Fordu GT40 Mk IV z roku 1967 s odhadovanou cenou až 3,5 milionu dolarů, budou součástí aukce poblíž kalifornského města Carmel-by-the-Sea. Ta se uskuteční v pátek 13. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy