Cestou na Jadran se dají při objíždění slovinské dálnice ušetřit peníze, letos někdy i čas

Roman Šitner, Ondřej Běhal
16. 6. 2016 16:43
Padesát kilometrů slovinské dálnice při nejčastější cestě na Jadran stojí 15 eur na týden nebo 30 eur na měsíc. Není divu, že je velká část českých řidičů objíždí. Nabízíme jim pět alternativních tras. Letos kvůli dostavbě dálnice k chorvatským hranicím můžete ušetřit nejen peníze, ale i čas.
Před hraničním přechodem Macelj na hlavním tahu ze Slovinska do Chorvatska se v sezoně tvoří dlouhé kolony. Alternativou je jet více na východ.
Před hraničním přechodem Macelj na hlavním tahu ze Slovinska do Chorvatska se v sezoně tvoří dlouhé kolony. Alternativou je jet více na východ. | Foto: Roman Šitner

Už loni lidé na slovinské dálnici mezi Rakouskem a Chorvatskem vedoucí kolem města Maribor stáli i v dvacetikilometrových kolonách. Její objíždění tak dostalo i jiný rozměr než ušetření patnácti eur za týdenní a třiceti za měsíční dálniční známku. Letos se v těchto místech očekávají kvůli dostavbě dálnice od Ptuje až k chorvatským hranicím ještě větší dopravní kolapsy.

Cestování po Slovinsku mimo dálnice není zrovna pohodlné. Na cestách se často mění povolená rychlost, běžné je omezení na 60 km/h na křižovatkách i u přechodu pro chodce. Mnohdy není jasné, zda omezení ještě platí, či již skončilo. Také se často mění kvalita silnic. Důležité je držet se hlavních tahů a nenechat navigaci hledat kratší cesty, ze kterých se často vyklubou polňačky.

Možností objetí placených úseků je hned několik. Zdánlivě nejjednodušší je kopírovat dálnici po bezplatných silnicích. Na posledním rakouském sjezdu z dálnice A9 se sjíždí na Spielfeld a přes centrum Mariboru se pokračuje do Ptuje. Tuto cestu bychom ale kvůli průjezdu hlavním městem Slovinska a dostavbě dálnice doporučili jen v noci ve všední den.

Maribor se dá objet tak, že se na posledním obřím kruhovém objezdu před ním vydáte posledním sjezdem na město Lenárt a pak na Ptuj. Tuto trasu nedoporučujeme v sezonních špičkách.

To samé platí o cestě, při niž se sjíždí již na předposledním rakouském dálničním sjezdu a pokračuje na východ do města Mureck, za kterým je hraniční most. Cesta je to sice příjemnější a méně vytížená než předchozí dvě, ale úzký most, u kterého se ve směru ze Slovinska namátkově kontrolují doklady, může způsobovat problémy. Navíc se nevyhnete Ptuji.

Variantou k předchozí trase je možnost zkrátit si cestu přes rakouské okresky a odbočit už na rakouské dálnici A2 před jejím ohybem na západ u města Ilz. Vyplatí se to, zejména pokud jsou potíže v okolí Grazu, ušetříte i dost kilometrů proti variantám předchozím. Cesta je scénická, ale pomalá. Ani tady se nevyhnete problému jménem Ptuj. U tohoto města byste měli najet za dálnicí na hlavní trasu.

Pokud cestujete v pátek či v sobotu mezi polovinou července a prvním víkendem v srpnu, zcela se Ptuji vyhněte. Sjeďte také na rakouské dálnici A2 u Ilzu, jeďte přes hraniční přejezd Bad Radkersburg - Gornja Radgona jako u cesty předchozí, ale pak volte hraniční přechody více na východ - například ve směru k městu Varaždin přes Ormož.

 

Právě se děje

Další zprávy