Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Foto: ÖAMTC

Rakouská známka na dva způsoby

Rakouské dálniční známky jsou i letos dostupné jak v papírové, tak digitální podobě. Náležitou ostražitost by však měli motoristé projevit při nákupu digitální známky přes internet. Je velmi pravděpodobné, že narazí na prodejce, kteří si za známky účtují až stoprocentní přirážku k oficiální ceně.

Při nákupu digitální známky může soukromá osoba do 14 dnů odstoupit od smlouvy, proto známka platí až 18. den po nákupu. Pro právnické osoby ochranná lhůta pro odstoupení od smlouvy odpadá a známka může začít platit okamžitě.

Cena roční známky pro osobní auta v papírové i digitální podobě je 93,80 eura, dvouměsíční vyjde na 28,20 eura, desetidenní stojí 9,60 eura. Motocykly platí 37,20 / 14,10 / 5,60 eura. Online lze známku zakoupit na adrese asfinag.at. 

 

Právě se děje

Další zprávy