Cesta autem do Chorvatska: Přinášíme tipy, jak ušetřit čas a také peníze za palivo

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
22. 6. 2022 9:55
Země, kterou v předcovidových dobách každým rokem navštívilo 850 tisíc Čechů, zrušila před letní sezonou téměř všechna protiepidemická opatření. Ani po cestě přes Rakousko a Slovinsko nečekají na výletníky byrokratické nástrahy. Zcela bez novinek však cesta na Jadran není, se změnou musejí řidiči počítat na slovinských dálnicích.

V následujícím přehledu ukážeme, jaká protikoronavirová pravidla v Chorvatsku zůstávají v platnosti, jak ušetřit na mýtném nebo kde sehnat dálniční známky. A také, kde se vyplatí natankovat plnou nádrž, aby byla co nejlevnější.

Chorvatsko, rouška, koronavirus, moře, ilustrační foto.
Chorvatsko, rouška, koronavirus, moře, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Chorvatsko a koronavirus

Žádná mobilní aplikace s datem očkování, žádné potvrzení o prodělané nemoci. Dovolenkáři mohou letos do Chorvatska vyrazit tak, jak byli zvyklí v dobách před vypuknutím pandemie.

Neznamená to však, že by koronavirus zmizel z Chorvatska úplně. Denně v zemi se čtyřmi miliony obyvatel přibývají desítky nových případů a úřady situaci stále pečlivě monitorují. "Měly by se dodržovat dvoumetrové rozestupy mezi lidmi na ulici a půldruhého metru v budovách. Ale pokud vím, nikdo to nekontroluje," říká Natalia Visserová žijící v Samoboru nedaleko slovinských hranic.

Co však ještě ze života Chorvatů zcela nevymizelo, jsou roušky. Jejich nošení je stále povinné ve zdravotnických zařízeních. "Platí, že se s nimi můžete setkat i jinde. Například v místech, kde je větší koncentrace lidí. Povinné to sice není, ale je to slušnost," říká paní Visserová s tím, že je pro všechny případy dobré u sebe nějakou roušku mít.

 

Právě se děje

Další zprávy