Český dodavatel autodílů v Rusku: Vyrábíme dál, PSA, Renault ani Hyundai neskončily

ČTK ČTK
9. 3. 2022 16:44
Český dodavatel součástek pro automobilky vyrábějící vozy v Rusku Brano Group svou továrnu na tamním trhu nezavřel, očekává ale, jestli svou působnost pozastaví i další automobilky. PSA, Renault i Hyundai podle jejich vyjádření odebírají jejich výrobky dál.
Továrny v Rusku, ilustrační snímek.
Továrny v Rusku, ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Továrna Branorus české skupiny Brano Group nedaleko Nižného Novgorodu v Rusku dál vyrábí, i když jí odpadli někteří zákazníci a mírně zredukovala počet zaměstnanců. Situace je tam ale stále nejistá. Firma se proto připravuje i na variantu, že ruský trh opustí další automobilky. V takovém případě by rovněž musela ukončit výrobu, řekl majitel Brano Group Pavel Juříček.

Branorus se zabývá výrobou automobilových zámkových systémů z komponentů dodávaných mateřskou společností Brano Group. Po vpádu ruské armády na Ukrajinu vyhlásila řada států vůči Rusku dosud nejtvrdší sankce, Rusko pohrozilo, že v reakci by mohlo zabrat majetek firem a občanů z USA, EU a dalších států.

Odchod z Ruska už ohlásila řada společností. Výrobu aut tam například až do odvolání zastavil německý automobilový koncern Volkswagen, který byl jedním ze zákazníků továrny Branorus. "Zavírají fabriku v Kaluze a Nižném Novgorodě, tento zákazník definitivně odpadl, nicméně Renault s AvtoVAZem, kde mají majoritu, pokračuje, i když měli nějaké problémy kvůli dodávkám z Ukrajiny," řekl Juříček.

Automobilka PSA, která produkuje například vozy Peugeot, podle něj naopak zatím chce ve výrobě pokračovat, i když původně avizovala, že v Rusku skončí. "Informace jsou ale nejasné. Hyundai naopak deklaroval, že bude posilovat svoji výrobu a investovat, což je pro nás všechny poměrně velké překvapení. Ostatní ruské automobilky zatím jedou bez nějakých deklarací, že by se něco zavíralo," řekl Juříček.

V podniku Branorus pracuje přes 50 lidí. "Něco málo jsme redukovali, ale nechali jsme si tam lidi, kteří jsou pro výrobu klíčoví. Ale už máme připravený plán, protože ve chvíli, kdy by skončil i Renault, PSA a Hyundai, tak bychom museli skončit okamžitě taky," řekl Juříček.

Brano je předním českým výrobcem automobilových dílů. Vyrábí například dveřní zámky, uzávěry motorové kapoty, tlumiče, části brzd či pedálové systémy. Skupina se sídlem v Hradci nad Moravicí na Opavsku má v Česku přes 2000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy