Český test zimních pneumatik: Vyvarujte se čínského výrobku

Jan Markovič Jan Markovič
24. 10. 2015 15:47
Tuzemský Autoklub otestoval zimní pláště vhodné pro osobní automobily nižší střední třídy. Nejhoršího výsledku dosáhly pláště Nankang Snow SV2 z Číny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Autoklub ČR

Autoklub České republiky otestoval před letošní zimou sedm zimních pneumatik s rozměrem určeným pro běžně prodávané kompakty (menší a středně velká rodinná auta) nebo vozy nižší střední třídy. Jaký je výsledek?

Celkové hodnocení testovaných pneumatik

1. Continental ContiWinterContact TS 850 - velmi dobrá

2. Semperit Speed-Grip 2 - dobrá

3. Sava Eskimo S3+ - dobrá

4. Hankook Winter i*cept RS W442 - uspokojivá

5. Nexen Winguard Sport - dostatečná

6. Riken Snowtime B2 - dostatečná

7. Nankang Snow SV2 - nevyhovující

(detailní hodnocení plášťů najdete v tabulce)

Zdroj: Jan Markovič

Do testu, který probíhal ve švýcarském Ulrichenu a v německém Hannoveru, zařadil pláště velikosti 185/60 R 15 T. Jde o běžně používané pneumatiky například pro Škodu Fabia, Volkswagen Golf nebo Touran. Jako referenční vzorek posloužily prémiové pneumatiky Continental WinterContact TS850, s jejichž výsledky pak byli ostatní konkurenti porovnáváni. Pro zajímavost - gumy značky Continental zvítězily od roku 2007 již ve 454 srovnávacích testech.

Hodnocení autoklubu bylo rozděleno do tří kategorií, z nichž každá měla třetinovou váhu na celkový výsledek. Měřilo se chování na mokrém povrchu, na suchém povrchu a na sněhu. V každé z těchto situací se pak ještě podrobněji hodnotily další faktory, jako je komfort, handling, brzdění pomocí ABS nebo schopnost ustát aquaplanning.

Referenční pláště dostaly vždy stoprocentní hodnocení. Konkurenti se k němu ale přibližovali, nebo ho dokonce i v několika disciplínách překonali.

Pro lepší čitelnost klikněte na obrázek.
Pro lepší čitelnost klikněte na obrázek. | Foto: Aktuálně.cz

Nejlepší výsledek z konkurentů si odnesla rakouská pneumatika Semperit Speed-Grip 2, která dostala celkové hodnocení 97,4 procenta. Vynikala jak v chování na suchém povrchu, tak v jízdě na sněhu do kopce.

Naopak nejhoršího výsledku dosáhly pláště Nankang Snow SV2 z Číny. Získaly jen 91,4 procenta, což autoklub ohodnotil známkou „nevyhovující“. Pohořely hlavně v chování na sněhu.

Neplatíte zbytečně moc za povinné ručení? Pomůžeme vám najít výhodnější!

 

Právě se děje

Další zprávy