Český Rolls-Royce byl Wikov. Nejvíce jich je v Olomouci

Radek Pecák Radek Pecák
12. 4. 2013 7:30
Wikov vyráběl i šestimístnou továrnickou limuzínu
Foto: Veterán Arena Olomouc

Největší světovou sbírkou automobilů značky Wikov se pyšní automobilové muzeum Veteran Arena v Olomouci. Od dubna je po zimní přestávce znovu otevřeno a letos se chlubí novou expozicí, v níž přibyly například vozy Wikov 40 (tudor z roku 1937), dále Wikov 35 (šestimístná továrnická limuzína z roku 1933) a Wikov 35 (šestimístná limuzína z roku 1932).

Veteran Arena je místem, kde návštěvník může v jediném objektu spatřit nejvíce historických automobilů československé výroby.

Muzeum je skutečně velké.
Muzeum je skutečně velké. | Foto: Veterán Arena Olomouc

Je zde soustředěno okolo stovky aut československé meziválečné výroby značek Tatra, „Zetka", Praga, Aero, Walter, Škoda či Wikov, zapůjčených ze soukromých sbírek. Nejstarším vystavovaným exponátem ve Veteran Areně je WIKOV 16/4 prototyp z roku 1924 a nejcennějším exponátem v hodnotě přes pět milionů korun je Tatra 17 Sport či Praga Grand z roku 1929.

Sbírka 13 vozů Wikov zahrnuje téměř čtvrtinu ze všech evidovaných dochovaných vozů této značky. Továrna Wikov totiž za dobu, kdy se věnovala kromě výroby zemědělských strojů také produkci automobilů, od roku 1925 do roku 1940, vyrobila jen přibližně osm stovek vozů.

Sbírka vozů Wikov je unikátní.
Sbírka vozů Wikov je unikátní. | Foto: Veterán Arena Olomouc

Auta herců a dalších osobností

Nebyla to však ledajaká auta. Dodnes se jim přezdívá "československý Rolls-Royce". Za první sériově vyrobené auto firmy Wikov se považuje model Wikov 7/28 z roku 1925. V roce 1932 pak následoval model 35, na jehož základě vznikl i aerodynamický vůz Wikov-Kapka. Toho však vzniklo jen několik kusů. Luxusním modelem byl Wikov 70 z roku 1933 a od roku 1934 továrna produkovala model Wikov 40.

V olomouckém muzeu je však vystaven i jeden z prvních prototypů Wikov pocházející již z roku 1924. 

V muzeu jsou i další zajímavé československé automobily, z nichž řada je spojena s konkrétními historickými osobnostmi. Návštěvník může vidět například Pragu Picollo herce Ference Futuristy, Tatru 75 Sport dalšího herce Hugo Haase, Škodu VOS komunistického ministra obrany Alexeje Čepičky či Tatru 700 ministra zemědělství Josefa Luxe.

Návštěvník se může seznámit prakticky se všemi významnými československými historickými automobily.
Návštěvník se může seznámit prakticky se všemi významnými československými historickými automobily. | Foto: Radek Pecák

V muzeu je dále instalována výstava historických telefonů a radiopřijímačů.

Veteran Arena Olomouc je otevřena v Olomouci každý den s výjimkou pondělků od deseti do 17 hodin. Dospělý návštěvník za vstupné zaplatí 149 Kč, zlevněné vstupné stojí 95 a rodinná vstupenka 290 Kč.

 

 

Právě se děje

Další zprávy