České automobilové Nagano se nekoná. Evropským autem roku není Octavia, ale Yaris

České automobilové Nagano se nekoná. Evropským autem roku není Octavia, ale Yaris
2021: Toyota Yaris
2020: Peugeot 208
2019: Jaguar i-Pace
2018: Volvo XC40
Foto: Toyota
Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 3. 2021 16:13
Stejně jako loni i letos musel být kvůli pandemii koronaviru výsledek ankety o evropské auto roku (Car of the Year) vyhlášen v přímém přenosu vysílaném z výstaviště v ženevském Palexpu bez živého publika. Tento rok se ale oči české motoristické veřejnosti měly proč dívat. Mezi sedmičkou finalistů byla i nová Škoda Octavia.

Kvůli pandemii koronaviru nebylo upraveno jen vyhlášení vítězů, ale pozměněn byl i proces výběru. Zrušilo se například velkolepé testování nominovaných aut v Dánsku. Opozdilo se i vyhlášení sedmi finalistů, podle šéfa poroty Franka Janssena sedmi nejlepších aut roku. Ani mezi nimi nakonec porotci nevybírali při hromadném testování, ale samostatně a při on-line poradách.

Do finále kromě Octavie postoupily vozy Citroën C4, Cupra Formentor, Fiat 500, Land Rover Defender, Toyota Yaris a Volkswagen ID.3.

Škodovce dal nejvíce bodů mimo jiných jediný český zástupce v devětapadesátičlenné porotě, šéfredaktor magazínu Automobil Jiří Duchoň, české želízko v ohni zvítězilo i v interním souboji v Rakousku a Švédsku. 

Nakonec to ale znamenalo 199 bodů a to stačilo jen na páté místo pro Škodu. Vítězem se s 266 body stala Toyota Yaris, u níž porotci ocenili, že se jedná o vůz komplexních kvalit. Městské auto má skvělou hybridní verzi i sportovní třídveřovou variantu GR Yaris s přeplňovaným tříválcem o výkonu 260 koní a pohonem všech kol. Podle Janssena mohli porotci pozitivně přijmout právě kombinaci ekologické verze a civilního rallyového speciálu. Z českého hlediska nás může těšit, že se auto v budoucnu bude vyrábět i ve středočeském Kolíně.

Yaris vyhrál anketu o evropské auto roku již v roce 2000, kdy jeho první generace porazila Fiat Multipla a Opel Zafira. Letos za sebou s 240 body nechal nový elektrický Fiat 500 a třetí skončila s 239 body Cupra Formentor.

Níže můžete zjistit o sedmi finalistech, kteří byli porotou vybráni ze seznamu 29 nominovaných vozů, více:

Citroën C4 (143 bodů)

Cupra Formentor (239 bodů)

Nový Fiat 500 (240 bodů)

Land Rover Defender (164 bodů)

Škoda Octavia (199 bodů)

Toyota Yaris (266 bodů)

Volkswagen ID.3 (224 bodů)

Na vítěze evropské ankety Auto roku za posledních deset let se podívejte do galerie. V roce 2020 se vítězem stal malý Peugeot 208, u něhož porota ocenila mimo jiné širokou paletu pohonných ústrojí - benzin, diesel i čistě elektrickou verzi.

 

Právě se děje

Další zprávy