Česká technika pro celý svět. Škoda přebírá vývoj koncernové platformy pro malé vozy

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
14. 10. 2021 10:07
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto přebírá s okamžitou platností celosvětovou odpovědnost za platformu MQB-A0 koncernu Volkswagen. Jde o sdílený technologický základ pro více modelů aut. Platforma slouží jako základ pro takzvané vstupní vozy pro trh značek koncernu VW. Uplatní se na trzích s růstovým potenciálem, k nimž patří například Indie, Rusko, Afrika i země ASEAN a Latinské Ameriky.
Škoda Kushaq, ilustrační snímek.
Škoda Kushaq, ilustrační snímek. | Foto: Škoda Auto

Systém platformy je navržen tak, aby umožňoval konstrukci a následně výrobu automobilů s různým rozvorem i rozhodem. V praxi to znamená využívání základních vyvinutých modulů, které se mohou jednoduše skládat a kombinovat podle konkrétních požadavků. Výrobce očekává, že celosvětově existuje trh pro 8,5 milionu takových vozů.

"Převzetím odpovědnosti za globální platformu MQB-A0 zodpovídá společnost Škoda Auto poprvé za celosvětový vývoj platformy. Vkládáme do něj svou odbornost v oblasti vývoje, přebíráme ještě větší odpovědnost v koncernu Volkswagen a zároveň upevňujeme pozici sídla společnosti Škoda Auto coby důležité evropské lokality vývoje pro koncern," řekl předseda představenstva Thomas Schäfer. Globální platforma MQB-A0 se bude používat po celém světě a sloužit jako základ pro nové modely se spalovacími motory ve vstupních segmentech.

Česká automobilka již v koncernu Volkswagen zodpovídá za Indii, Rusko a severní Afriku. Začátkem června byla v závodě Chakan v indické Púně zahájena sériová výroba modelu Škoda Kushaq. Jde o první sériový model na bázi modulární platformy MQB-A0-IN, kterou česká společnost speciálně upravila pro indický trh.

Tato platforma se bude používat i pro další modely značek Volkswagen a Škoda. Ve střednědobém horizontu firma chce Kushaq také v ostatních, rychle se rozvíjejících zemích. Druhý model je už připraven a bude představen ještě letos. Bude se jednat o malý sedan pojmenovaný Slavia.

"Tým našich zaměstnanců Technického vývoje má hluboké znalosti o vstupních segmentech, což nyní zúročujeme při vývoji globální platformy MQB-A0. Je to pro nás skvělé ocenění a zároveň velká motivace, abychom tento projekt dovedli k úspěchu. Na bázi této platformy vzniknou nové modely, které budou přesně přizpůsobené rozmanitým potřebám zákazníků v různých regionech," řekl člen představenstva Johannes Neft. Ten o přijetí odpovědnosti za globální vývoj platformy MQB-A0 mluvil již dříve v rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz.

Kvůli své nově získané odpovědnosti musí Škoda rozšířit svůj vývojový tým. Část pracovníků přeřadí z jiných pozic, z větší části chce ale přijímat nové vývojáře.

 

Právě se děje

Další zprávy