Česká Škoda a španělský Seat se podřídí šéfovi značky VW, plánují prý ve Wolfsburgu

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 6. 2021 11:13
V zájmu lepší koordinace značek koncernu VW nakonec nedojde ke zřízení pozic dvou manažerů, kteří by koordinovali objemové a luxusní "brandy". Ty objemové má místo toho nakonec dostat do velké míry na starost šéf značky VW Ralf Brandstätter.
Šéf VW Ralf Brandstätter
Šéf VW Ralf Brandstätter | Foto: Volkswagen

Takový je alespoň plán, o němž na základě informací z koncernu píšou zahraniční odborná média. Brandstätter získá vyšší moc než dosud: zodpovídat se mu budou Markus Schäfer za Škodu, Wayne Griffiths za Seat/Cupru a Carsten Intra za Volkswagen Užitkové vozy. Podporu mu zajistí nový koncernový šéfstratég Andreas Walingen.

Cílem je snížit konkurenci mezi jednotlivými značkami a lepší koordinací zvýšit efektivitu práce. V současné době existují v rámci koncernu VW tři skupiny značek. "Sportovní a luxusní" zahrnují Porsche a Bugatti a na starosti je má šéf prvně jmenované Oliver Blume. Skupinu "Premium" (Audi, Bentley, Lamborghini) vede šéf Audi Markus Duesmann a objemové "brandy" (VW, Škoda, Seat a VW Užitkové vozy) má pod palcem předseda koncernového představenstva Herbert Diess.

Pověřením Brandstättera si Diess uvolní ruce, pozice mu sice zůstane, ale zasáhnout by měl jen v případě neshod. Jeho původní plán byl ale jiný. Měly vzniknout dvě pozice provozních ředitelů. Oba měli být koncernovými veterány, jeden měl mít na starosti prémiové a luxusní a druhý objemové značky.

Podle informací Automotive News Europe se ale původní plán ukázal jako příliš komplikovaný a hlavně neprošel skrze složitou mocenskou strukturu v ústředí koncernu. V současné době je prý mimo hru, změní se jen pozice Brandstättera. 

 

Právě se děje

Další zprávy