Česká Kobra 11 bude mít nová služební auta. Na dálniční piráty si posvítí BMW

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 10. 2021 16:59
Na řidiče na českých dálnicích budou dohlížet kombíky BMW. Až čtyřicet kusů modelu 540i xDrive Touring dostane reflexní policejní barvy a viditelné majáky, dalších třicet aut bude mít skryté výstražné zařízení. Dohromady budou nová auta stát 132,1 milionu korun bez daně.
BMW 545i xDrive Touring bude nově používat česká dálniční policie.
BMW 545i xDrive Touring bude nově používat česká dálniční policie. | Foto: BMW

Výběrem BMW 540i xDrive Touring uzavřelo ministerstvo vnitra dva ze tří tendrů na dodávku až 110 policejních automobilů pro dohled na dálnicích. Upozornil na to oborový magazín Zdopravy.cz. Ten zároveň podotýká, že nová auta budou použita k pronásledování řidičů, kteří nedodržují povolenou rychlost.

Podle smluv na webu Hlidacstatu.cz vyhrála výběrové řízení firma Stratos Auto, která je prodejcem vozů BMW. Ta už má se spoluprací s policií své zkušenosti, před dvěma lety jí třeba ve spolupráci s dovozcem značky zapůjčila plug-in hybridní limuzíny řady 7. Auta, na které ministerstvo pořádalo výběrové řízení, měla mít podle zadání karoserií kombi, zážehový nebo vznětový motor o výkonu alespoň 200 kW, minimálně šestistupňovou automatickou převodovku, pohon všech kol, adaptivní podvozek nebo také kufr o objemu nejméně 560 litrů.

Podle magazínu Zdopravy.cz se do výběrového řízení přihlásily ještě Škoda Auto a Porsche Inter Auto, které prodává značky koncernu VW. Nakonec ale vyhrálo Stratos Auto, které dodá až 40 označených (v policejním provedení) a až 30 neoznačených (v komerčním provedení se skrytým VRZ, tedy výstražným zařízením) BMW 540i xDrive Touring. Dohoda na odebrání aut je rámcová, ministerstvo vnitra tak nemusí koupit všechna auta. Některá z nich pak dostanou nová dálniční oddělení, jiná nahradí starší vozidla, která jsou z provozu vyřazována, uvedl pro Zdopravy.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Dohromady používá policie 171 aut k měření rychlosti a 38 pro kontrolu úhrady dálničních poplatků.

Německé kombi má pod kapotou mildhybridní přeplňovaný benzinový šestiválec o výkonu 245 kW, který je spojený s osmistupňovou automatickou převodovkou. Pohon všech kol je pak automaticky připojitelný. Z 0 na 100 km/h kombi zrychluje za 5,2 vteřiny a jede nejvýše 250 km/h. Nechybí ani požadovaný adaptivní podvozek a kufr, který má hraničních 560 litrů prostoru pro zavazadla.

Označená auta budou mít metalickou stříbrnou barvu, neoznačená mají být v různých metalických odstínech podle nabídky výrobce, určitě se však dostane na černou a stříbrnou. Výbava aut obsahuje třeba adaptivní diodové světlomety, dotykovou obrazovkou multimediálního systému, adaptivní tempomat, automatickou klimatizaci nebo 18palcová litá kola. Celkem přijdou ministerstvo označená auta na 75,52 milionu korun bez daně a neoznačená na 56,58 milionu korun bez daně.

To znamená, že jedno auto stojí 1,888 milionu, respektive 1,886 milionu korun bez DPH. Standardní základní cena BMW 540i xDrive Touring je přitom 1 470 826 korun bez daně, ovšem policejní verze má řadu výbavových prvků navíc, k ceně vozu je také potřeba připočítat nezbytné úpravy například ve formě majáků.

Jak upozorňuje Zdopravy.cz, dokončená ještě není soutěž na dalších 40 aut v policejním provedení. Podle vyjádření Ondřeje Moravčíka pro zmíněný magazín se s vybraným uchazečem momentálně podepisuje smlouva.

 

Právě se děje

Další zprávy