Češi budou pomáhat automobilovým závodníkům v Afghánistánu. Na spolupráci dohlédne i Daniel Landa

Eva Srpová Eva Srpová
10. 11. 2017 14:09
Prezident Autoklubu ČR podepsal s prezidentem afghánského olympijského výboru memorandum o spolupráci. Na ní se bude podílet také zpěvák a závodník Daniel Landa. Nejdříve místní klub pomůže v Afghánistánu založit podobnou organizaci, časem by se prý tamní mladí závodníci mohli zúčastňovat i závodů v Evropě pod hlavičkou FIA. Český Autoklub chce Afgháncům pomáhat i v oblasti bezpečnosti silničního provozu.
Zleva: Fawad Nadri, afghánský podnikatel a navigátor Daniela Landy na íránské rallye. Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a Mohammad Zahir Aghbar, prezident afgánského olympijského výboru.
Zleva: Fawad Nadri, afghánský podnikatel a navigátor Daniela Landy na íránské rallye. Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR a Mohammad Zahir Aghbar, prezident afgánského olympijského výboru. | Foto: Autoklub ČR

Při příležitosti zasedání ANOC (Asociace národních olympijských výborů), které se konalo první listopadový víkend v Praze, bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Autoklubem ČR a afghánským olympijským výborem.

Podstatou tohoto memoranda je pomoc při založení Autoklubu v Afghánistánu. Motorsport je tam podle zástupců české organizace oblíbený, a to především u mladých lidí. Snahou je, aby vznikla zastřešující sportovní organizace - Autoklub - která bude zařazena do mezinárodních federací FIA a FIM.

Memorandum podepsal prezident Autoklubu ČR Jan Štovíček, afghánský olympijský výbor byl zastoupen jeho prezidentem Mohammadem Zahir Aghbarem.

Oficiální podpis memoranda se uskutečnil 5.11. 2017. Prezident Autoklubu Jan Šťovíček (třetí zprava), Mohammad Zahir Aghbar za olympijský výbor po jeho pravici.
Oficiální podpis memoranda se uskutečnil 5.11. 2017. Prezident Autoklubu Jan Šťovíček (třetí zprava), Mohammad Zahir Aghbar za olympijský výbor po jeho pravici. | Foto: Autoklub ČR

U podpisu byl přítomen také závodník a zpěvák Daniel Landa, který se výraznou měrou podílel na vzniku této spolupráce, a také Fawad Nadri, zástupce zmíněného afgánského olympijského výboru, vlivný afgánský podnikatel a mimo jiné také Landův navigátor. Duo spolu jelo íránskou rallye. Více jsme psali zde.

Landa podnikl cestu do Afghánistánu v roce 2015, podle ministra vnitra Milana Chovance ale neměl mandát jednat za ČR. Byla to jeho vlastní iniciativa. Nicméně Landova nadace, kterou pojmenoval ARIA, v tomto roce podepsala s afghánským olympijským výborem dohodu o spolupráci v oblasti výchovy mládeže a sportu. Nadace prý má probouzet indoevropskou (árijskou) tradici.

"Vítám, že u podpisu memoranda byl přítomen i předseda Peace and Sport Council of Afghanistan. Dohodli jsme se také na přípravě memoranda s touto sportovní organizací, protože sport patří k budování občanské společnosti v zemi, která prochází poválečnou rekonstrukcí," doplnil Jan Štovíček, prezident Autoklubu ČR.

Česká organizace chce nejprve pomoci založit obdobný spolek v Afghánistánu a poté poskytnout zkušenosti nejen s organizováním závodů, ale také v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Na podobné platformě Autoklub ČR pomáhá již filipínské federaci. Přesné kroky, jak bude pomoc probíhat, ještě nejsou stanovené.

Motivem je údajně i to, aby mladí lidé, zejména muži, zůstali ve své zemi a rozvíjeli ji. Kdo bude tento rozvoj automobilového sportu v Afghánistánu financovat, Autoklub ČR nechtěl blíže komentovat. Pouze uvedl, že tamní vláda finance na tyto aktivity neposkytuje.

 

Právě se děje

Další zprávy