Největší propadáky velkých automobilek. Na tyto modely se výrobců raději neptejte

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 7. 2019 18:13
Designově nepovedená, špatně vyrobená, nepopulární. To je výběr z přívlastků, jimiž lze označit některá auta. A nemusí jít jen o produkty malých či čínských výrobců. Pomyslného kostlivce ve skříni skrývá nejedna velká a renomovaná automobilka. Podívejte se na některé modely, na které dnes výrobci příliš neupozorňují, případně se na ně téměř zapomnělo.
Foto: Aston Martin

Aston Martin Cygnet

Cygnet byl asi nejzvláštnějším Aston Martinem historie. Výrobce supersportů, grand tourerů nebo luxusních limuzín se v roce 2011 pustil do segmentu minivozů. Důvodem byl tlak na snížení flotilových emisí, což měl v záplavě oněch rychlých kupé, kabrioletů a sedanů zajistit právě městský model. Aston Martin si Cygnet nevyvinul sám - domluvil se s Toyotou, vzal její (rovněž poměrně neúspěšný) model iQ a předělal tak, aby seděl do portfolia značky.

To znamenalo novou přední část a luxusní interiér, zároveň ale ponechal pod kapotou původní japonskou třináctistovku o výkonu 72 kW. I tak cena vozu začínala lehce pod milionem korun - na miniauto s nepříliš silným motorem a image přeznačené Toyoty vysoká cena. Zákazníci o Cygnet neměli zájem, a ten tak po několika stovkách vyrobených kusů v roce 2013 skončil. Je paradoxní, že vůz si dnes dobře drží cenu jako ojetina, Aston Martin dokonce loni ukázal upravenou verzi s osmiválcovým benzinovým motorem.

 

Právě se děje

Další zprávy