Největší propadáky velkých automobilek. Na tyto modely se výrobců raději neptejte

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 7. 2019 18:13
Designově nepovedená, špatně vyrobená, nepopulární. To je výběr z přívlastků, jimiž lze označit některá auta. A nemusí jít jen o produkty malých či čínských výrobců. Pomyslného kostlivce ve skříni skrývá nejedna velká a renomovaná automobilka. Podívejte se na některé modely, na které dnes výrobci příliš neupozorňují, případně se na ně téměř zapomnělo.
Foto: Výrobci

Jaguar X-Type

O něco podobného jako Aston Martin s modelem Cygnet se už v roce 2001 pokusil Jaguar. Ten sice nešel do segmentu miniaut, pokusil se však do své nabídky přidat levnější model, který by konkuroval Audi A4 nebo BMW řady 3. Výsledkem byl model X-Type, který na první pohled připomínal tehdejší luxusnější modely S-Type nebo XJ. Auto však přišlo v době, kdy Jaguar vlastnil Ford, což s sebou přineslo mimo jiné i fakt, že ač luxusní vzhledem, v základu byl X-Type vlastně jen upraveným Fordem Mondeo druhé generace.

Obě auta sdílela technický základ, Jaguar navíc, jak podotýká třeba britský magazín Autocar, vsadil na začátku na benzinové šestiválce a pohon všech kol. A to přitom v době, kdy evropský zákazník v segmentu střední třídy chtěl turbodiesel a pohon zadních kol. Naftový agregát se v nabídce nakonec objevil, stejně jako pohon předních kol a varianta kombi. Nic z toho ale X-Type nezachránilo - jeho výroba skončila v roce 2009 daleko za očekáváním. Je přitom paradoxní, že dnes se Britům v segmentu poměrně daří s modelem XE.

 

Právě se děje

Další zprávy