Největší propadáky velkých automobilek. Na tyto modely se výrobců raději neptejte

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 7. 2019 18:13
Designově nepovedená, špatně vyrobená, nepopulární. To je výběr z přívlastků, jimiž lze označit některá auta. A nemusí jít jen o produkty malých či čínských výrobců. Pomyslného kostlivce ve skříni skrývá nejedna velká a renomovaná automobilka. Podívejte se na některé modely, na které dnes výrobci příliš neupozorňují, případně se na ně téměř zapomnělo.
Foto: Výrobci

Ford Pinto

Ačkoliv se věnujeme především v Evropě prodávaným modelům, u Fordu Pinto musíme udělat výjimku. Pinto bylo totiž poměrně úspěšné, přišlo v roce 1971 do segmentu malých aut, kde mělo soupeřit se stále zvětšující se konkurencí z Japonska. Jenomže Ford, i kvůli tehdejším regulím, mohl umístit nádrž Pinta mezi zadní nárazník a zadní nápravu. I to bylo tehdy poměrně běžné řešení, jenomže malému Fordu scházely deformační zóny, strukturální tuhost navíc byla slabá.

Proto při nárazu zezadu docházelo k únikům paliva či požárům. Ford se kvůli tomu musel vypořádat s řadou žalob a v roce 1978 dokonce svolal 1,5 milionu vozů (včetně dvojčete s označením Mercury Bobcat) do servisu, kde celé řešení upravil. Pošramocené pověsti se však vyhnout nedokázal. Výroba Pinta skončila v roce 1980.

 

Právě se děje

Další zprávy