Největší propadáky velkých automobilek. Na tyto modely se výrobců raději neptejte

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 7. 2019 18:13
Designově nepovedená, špatně vyrobená, nepopulární. To je výběr z přívlastků, jimiž lze označit některá auta. A nemusí jít jen o produkty malých či čínských výrobců. Pomyslného kostlivce ve skříni skrývá nejedna velká a renomovaná automobilka. Podívejte se na některé modely, na které dnes výrobci příliš neupozorňují, případně se na ně téměř zapomnělo.
Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Arna

Jaké nejméně pravděpodobné spojení v automobilovém průmyslu si umíte představit? Co třeba Alfa Romeo a Nissan, tedy značky vyrábějící značně odlišné produkty. Přesto se Italové a Japonci na přelomu 70. a 80. let spojili a z tohoto "manželství" vyšel kompaktní hatchback Arna. Spojení to bylo značně účelové, protože Alfa Romeo, vlastněná toho času italskou vládou, neměla dostatek prostředků na vývoj vlastního kompaktního hatchbacku.

Proto se hodilo vzít Nissan Cherry, mírně upravit design a použít motory, převodovku a přední zavěšení z modelu Alfasud. Tak se zrodila Arna (zkratka pro Alfa Romeo Nissan Autoveicoli - tedy podnik, který se staral o výrobu vozu). Karoserie vozu vznikala v Japonsku, finální montáž ale probíhala v Itálii blízko Neapole. Ačkoliv očekávání nebyla malá, prodejně Arna naprosto propadla. Proto se vyráběla jen mezi lety 1983 a 1987. Fiat, který Alfu převzal v roce 1986, zrušil nejen připravovanou modernizaci, ale i celou výrobu vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy