Ceny rostou, ale ne všem stejně. Deset ojetin, které dnes pořídíte nejvýhodněji

Martin Frei Martin Frei
30. 5. 2022 6:01
Ceny aut z druhé ruky překonávají rekordy. Průměr vytrvale stoupá, nahoru ho ale táhnou nejžádanější modely několika značek jako Golf, Octavia nebo Dacia Sandero. Co najdeme na levnějším břehu? Logicky jde o auta méně přitažlivá či méně praktická. Cenově jsou níž právě proto, že si neměla čím získat okruh ctitelů. Přesto jsme mezi nimi našli deset tipů se spolehlivou technikou, která vás nezradí.
Foto: Fiat

Fiat Panda od roku 2011 dosud

Náš tip: 1.2i 2016, 62 000 km, 185 000 Kč
Srovatelná Škoda Citigo: dražší o 20 000 Kč

Italové miniauta vždycky uměli a Panda je mezi nimi vyhlášený klasik. Ve skromném půdorysu s délkou 3,65 metru najdou dost místa čtyři dospělí i něco zavazadel. Kouzlo tkví ve vyšší stavbě, díky níž se uvnitř sedí pohodlně vzpřímeně. 
Třetí generace přidala na komfortu pérování a vychytala mouchy v elektrice, zachovala však geniálně jednoduchý benzinový motor 1,2 l z osmdesátých let. Proti dnešním přeplňovaným tříválcům se snáz a plynuleji rozjíždí, nenadělá moc rámusu a s lehkou nohou jezdí i za pět litrů na sto. Jen je třeba často hlídat hladinu oleje, u miniaturní třílitrové náplně každá kapka rozhoduje o životě a smrti.
Diesel 1.3 JTD vedle toho nedává velký smysl, a kdo si ho koupil, už na něm najel dost kilometrů. 
Podvozek Pandy je odolný, karoserie nerezaví a kromě běžných úniků oleje či chladiče prostříleného odletujícími kamínky mohou potrápit spíš otravné zbytečnosti. Zrezavělá olejová vana motoru a po letech také koroze výfuku.

 

Právě se děje

Další zprávy