Přehled: Nová auta jsou v Dánsku dostupnější než u nás, i když stojí dvakrát tolik

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 6. 2020 6:02
Jiná země, jiné platy a jiné ceny nových aut. Ačkoliv jsou nová auta pro většinu evropských trhů v základu stejná, přesto stojí v různých zemích různé peníze. Porovnali jsme proto ceny deseti nejprodávanějších nových aut v Česku na největších automobilových trzích Evropy a také v okolních státech. Jak moc drahá je v Česku třeba Škoda Octavia v porovnání s dalšími zeměmi?
Představení Škody Kamiq novinářům ve francouzském Alsasku v srpnu 2019
Představení Škody Kamiq novinářům ve francouzském Alsasku v srpnu 2019 | Foto: ČTK

Do porovnání jsme vybrali deset nejprodávanějších modelů na českém trhu za prvních pět měsíců letošního roku. Pod kapotu jsme vždy zvolili na českém trhu základní motorizaci a následně hledali její cenu na dalších evropských trzích. Vzhledem k různým výbavovým standardům napříč jednotlivými státy jsme se protentokrát zaměřili výhradně na pohonné ústrojí. Ceny vychází z ceníků jednotlivých automobilek, v úvahu jsme brali akční ceny a vynechali jen ty slevy podmíněné využitím financování. Údaje jsou platné k 3. červnu tohoto roku, pro lepší porovnávání jsme všechny ceny převedli na eura dle aktuálního kurzu Evropské centrální banky. 

Pro porovnání jsme se kromě České republiky zaměřili na Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko jako sousední státy. Dále na největší trhy v Evropě, to znamená vedle zmíněného Německa také Itálii, Francii, Španělsko a Velkou Británii. Poslední zemí, kterou jsme zvolili, je Dánsko. U něj je zajímavá vysoká daň uvalená na nově prodané vozy. Zároveň je ale také Dánsko s jedním ze států s nejvyššími hodinovými příjmy dle údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

A právě data o hrubém hodinovém příjmu (nikoliv celkových nákladech na práci) za rok 2019, která udáváme v tabulce níže, posloužila také jako ukazatel toho, jak rychle (nebo pomalu) se na daný model na jednotlivých trzích vydělává.

Hodinová průměrná mzda za rok 2019

Mzda v eurech Přepočet na koruny
Dánsko 38,29 eura 1021 Kč
Německo 27,75 eura 740 Kč
Rakousko 25,50 eura 680 Kč
Francie 24,58 eura 655 Kč
Velká Británie 22,51 eura 600 Kč
Itálie 20,51 eura 547 Kč
Španělsko 16,19 eura 432 Kč
Česká republika 9,89 eura 264 Kč
Slovensko 9,18 eura 245 Kč
Polsko 8,71 eura 232 Kč

 

Právě se děje

Další zprávy