Ceny nových aut letos stouply až o pět procent. Podobným tempem se budou zvyšovat i v příštím roce

ČTK ČTK
6. 12. 2017 12:38
Zdražují nová auta i ojetiny. Ceny nových osobních aut na českém trhu se letos zvýšily o dvě až pět procent a podobným tempem porostou i v příštím roce. Nabídkové ceny ojetých vozů letos vzrostly až o 20 procent. Vyplývá to z údajů analytických firem a obchodníků.
Škoda Kodiaq letos zdražila už dvakrát.
Škoda Kodiaq letos zdražila už dvakrát. | Foto: Škoda Auto

Podle člena automobilové expertní skupiny PwC Vojtěcha Opleštila spotřebitelské ceny rostou v rámci celé ekonomiky velmi rychle od druhé poloviny minulého roku. "A přestože ceny nových ani ojetých vozidel nepatří mezi hlavní přispěvatele inflace, rostou průměrně v rozmezí dvou až pěti procent. Větší nárůsty lze zaznamenat u ojetých vozidel," řekl ČTK.

Na úrovni jednotlivých značek pak o ceně rozhoduje poptávka po konkrétních modelech nejen v ČR, ale i z jiných trhů, které pak ovlivňují využití kapacit automobilek. Obecně automobilky využívají rostoucích příjmů domácností i firem a snaží se ceny zvyšovat.

Postupný nárůst cen podle Petra Knapa z EY ČR alespoň částečně brzdí posilující koruna. "Globální poptávka je velmi silná, český trh rychle roste a oblíbené modely se potýkají s prodlužujícími se dobami dodání. Jednou z reakcí automobilek je navyšování cen, toho využívají zejména při faceliftu nebo uvedení nového modelu. Také se častěji setkáváme s tím, že automobilky již nenabízejí holé vozy, ale i nejnižší výbavové varianty již mají slušnou doplňkovou výbavu, která logicky navyšuje cenu," podotkl.

Přitvrzující regulace a požadavky na technologické vybavení vozů budou podle expertů tlačit ceny spíše nahoru. "Průměrné ceny nových vozů pak dále bude navyšovat postupně rostoucí podíl elektromobilů, které jsou v pořizovacích cenách dražší než vozy se spalovacími motory. Nicméně předpokládáme, že elektromobily začnou cenovou hladinu v ČR významněji ovlivňovat nejdříve v horizontu dvou až tří let," dodal Knap.

Od ledna do listopadu se v Česku nově zaregistrovalo rekordních 251 628 nových vozů, což je o šest procent více, než ve stejném období loni.

U ojetých aut nabízených v bazarech nebo přes inzerát byl nárůst ceny ještě výraznější. Proti přelomu loňského a letošního roku se do listopadu cena zvýšila o pětinu na téměř 210 000 korun.

Roli podle zástupců největší sítě autobazarů AAA Auto hrálo to, že se na trhu nabízí mladší ojetiny. Jejich průměrné stáří pokleslo o tři čtvrtě roku na 9,2 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy