Nejdostupnější kompaktní kombi: Srazí Toyota Corolla na kolena Octavii, Golf a i30?

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 2. 2019 6:03
Kompaktní kombi na českém trhu, to je pro mnohé především Škoda Octavia. Český etalon má ale již řadu let několik silných protivníků, jejichž řady v minulých dnech ještě rozšířila Toyota Corolla Touring Sports. Vůz, který nahrazuje praktičtější verzi Aurisu, hodlá zaujmout svým vzhledem i použitím hybridního pohonu. Porovnali jsme proto kompaktní kombíky na českém trhu nikoliv podle základní ceny - všechny jsme je vybavili na totožnou úroveň. Který model vychází nejvýhodněji?

Přehled všech kompaktních kombi s cenou do půl milionu korun najdete zde.

Foto: Volkswagen

Metodika

Nedávno jsme přinesli porovnání kompaktních hatchbacků, vybavených na totožnou úroveň a s podobně silnými motory. Stejný princip byl zvolen i v případě kompaktních kombi. Níže tak najdete prvky, které jsme si určili jako povinné (ať už funkční, nebo estetické) a jimiž, pokud je vůz neměl již v základu, jsme daný model dovybavili. Oproti hatchbackům jsme u kompaktních kombi přidali systém Isofix pro uchycení dětských sedaček a také střešní ližiny.

Z pohonných jednotek jsme se rozhodli pro benzinový motor s výkonem kolem 100 kW v kombinaci s manuální převodovkou. Snažili jsme se tedy o eliminaci základních přeplňovaných tříválců, které jsou často pro rodinné potřeby, kdy vůz musí zvládnout i cestu k moři a zpět, dynamicky nedostačující. Zároveň jsme ale také nevolili naftové agregáty - jednak je jejich cenový odstup od zážehových jednotek mnohdy až příliš velký, jednak jsou moderní přeplňované benzinové agregáty již dostatečně úsporné.

Nakonec se sešlo výkonové rozpětí od 85 do 110 kW (vysvětlení k jednotlivým volbám najdete vždy na konkrétním slidu daného modelu). Výsledná ceníková cena se tak co možná nejvíce snaží odrážet srovnatelné verze kompaktních kombi.

Výbava kompaktního kombi podle Aktuálně.cz
automatická klimatizace
rádio s barevnou dotykovou obrazovkou
Bluetooth
USB konektor
vyhřívaná přední sedadla
Isofix
kožený volant
elektrické ovládání oken vpředu i vzadu
elektrické nastavování zrcátek
centrální zamykání s dálkovým ovládáním
tempomat
parkovací senzory vzadu
automatická světla a stěrače
mlhová světla
litá kola
střešní ližiny
metalíza

 

Právě se děje

Další zprávy