Prodeje rostou, ceny ale nepadají. Proč jsou elektrická auta dražší než v minulosti?

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 20. 12. 2019 22:29
Bez elektrifikace se automobilky ve světě stále se zpřísňujících nařízení kolem emisí minimálně v Evropě neobejdou. Nabídka nejen čistých elektromobilů, ale i hybridů a plug-in hybridů proto v posledních letech rychle roste. Zájem o ně ale limituje řada faktorů - tím největším je cena. Dalo by se předpokládat, že s rozšířením elektromobility budou ekologická auta levnější. Jaká je ale realita?
Foto: Jato Dynamics

Prodeje elektrifikovaných aut

Prodeje elektrifikovaných aut, tedy hybridů, plug-in hybridů, elektromobilů a v menší míře i vodíkových vozů, celosvětově každoročně rostou. Jak ukazuje graf JATO Dynamics, jestliže v roce 2011 si našlo takové auto cestu k 1,13 milionu zákazníků, v loňském roce to bylo 5,11 milionu prodaných aut ve stejném segmentu. To znamená tedy téměř pětkrát větší číslo. Jde dokonce o tak rychlý růst, že právě v rychlosti překonal i SUV.

A jak ukazuje průběžný graf za deset měsíců letošního a deset měsíců loňského roku, bude rok 2019 pro elektrifikovaná auta téměř jistě rekordní. Meziroční nárůst na 4,89 milionu automobilů již téměř dohnal celý loňský rok. Připomeňme přitom, že jde pořád o data za leden až říjen.

Spolu s prodeji roste i tržní podíl. V roce 2011 tvořila elektrifikovaná auta 1,7 procenta světového trhu. Loni to bylo už 5,9 procenta a za prvních deset měsíců letošního roku je to 7,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy