Jak drahá jsou nová auta v zahraničí? Srovnali jsme ceny v Česku a okolních zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2021 6:02
Nová auta v Česku zdražují i o desítky tisíc za jediný rok a některé modely se tak dostávají na dříve nemyslitelnou cenovou úroveň. Někoho tak možná napadlo, jaké jsou ceny v okolních státech. V následujícím přehledu můžete porovnat, kolik stojí nová auta v zahraničí, a jestli jsou ceny v Česku na podobné úrovni.
Foto: Shutterstock

Jak se tvořil přehled

Výběr modelů v této galerii byl poměrně jednoduchý. Podle statistiky Svazu dovozců automobilů jsme vybrali deset nejprodávanějších značek nových aut za prvních deset měsíců letošního roku. Od každé automobilky jsme následně vybrali dva nejoblíbenější modely, čímž vznikla poměrně pestrá dvacítka automobilů. Jako pohon jsme vybrali ten typ paliva, který je podle statistik v Česku nejpopulárnější (benzin, diesel, LPG nebo hybrid).

České ceny vozů porovnáváme s cenami v okolních státech, to znamená na Slovensku, v Polsku, Rakousku a Německu, kde jsme se vždy snažili vybrat stejný motor ve stejné výbavě jako v Česku, případně ve výbavě co možná nejpodobnější té české. U cen jsme se snažili vždy zohlednit aktuální akční nabídku, ovšem jen pokud nebyla podmíněná využitím značkového financování nebo například výkupem vozu.

Dodejme, že ze sledovaných států je v Rakousku při nákupu vozu do jeho ceny promítnutá místní spotřební daň zohledňující výši jeho emisí CO2. I proto tam především SUV mají vyšší ceny než třeba v Německu, kde podobné "pokuty" zatím nemají. V Polsku mají pro změnu spalovací auta s objemem motoru přes 2000 cm3 vyšší spotřební daň na úrovni 18,6 procenta. Na motory menší, případně elektrifikované vozy, je daň menší nebo žádná. V Polsku je rovněž nejvyšší DPH z ceny vozu, a to 23 procent. Následují Česko s 21 procenty, Slovensko a Rakousko s 20 procenty a Německo s 19 procenty. Ceny v přehledu tedy odpovídají cenám nových aut na daném trhu včetně místních sazeb daně.

Abychom cenu auta zasadili do perspektivy jedné z pěti zemí, přepočítali jsme ji podle hrubého měsíčního příjmu v daném státě. Výše hrubého příjmu přitom vychází ze studie poradenské společnosti Mazars pro rok 2021. Z ní vyplývají následující částky:

  • Česko - 1368 eur (asi 35 110 korun)
  • Slovensko - 1113 eur (asi 28 565 korun)
  • Polsko - 1331 eur (asi 34 160 korun)
  • Rakousko - 3109 eur (asi 79 792 korun)
  • Německo - 3978 eur (asi 102 095 korun)

V galerii se také můžete setkat s přepočty cen z korun na eura, eur na koruny, zlotých na eura a zlotých na koruny. Pro přepočet z korun na eura a naopak platí v době tvorby článku kurz České národní banky ve výši 25,665 korun za jedno euro. Při přepočtu z korun na zloté je využíván kurz 5,442 korun za jeden zlotý, ze zlotých na eura potom 4,7038 zlotých za jedno euro podle kurzu Polské národní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy